Gemeente Soest vestigt recht op eerste koop gronden drie locaties Soesterberg

Dinsdag 4 februari ligt bij het Kadaster vast dat de gemeente Soest recht op eerste koop heeft als het gaat om grond in Soesterberg: 15 hectare tussen de Richelleweg en de Zuiderweg, 15 hectare in Soesterberg Noord-Oost (nabij het bedrijf van Tammer) en zo'n 20 hectare ten zuiden van het Kontakt der Kontinenten en de Open Ankh. Het ambtelijk voorontwerp van het nieuwe streekplan van de Provincie Utrecht, dat 4 februari openbaar wordt, geeft voor deze gebieden meer ruimtelijke mogelijkheden voor bedrijvigheid en woningbouw aan. Als er in en rondom Soesterberg wordt gebouwd, dan moet dat echter worden gecompenseerd met natuur, aldus de gemeente Soest en het Platform Hart voor de Heuvelrug. De intentie van dit platform is dat er een balans wordt gezocht tussen bebouwing (rood) en natuur (groen).

Door het voorkeursrecht vast te leggen - de huidige eigenaar van de grond is verplicht bij verkoop eerst de gemeente de gelegenheid te geven de grond te kopen - heeft de gemeente alle mogelijkheden de regie te voeren. Als eigenaar van de gronden kan de gemeente zelf bepalen welke planonderdelen, onder welke condities, op welk tijdstip en door welke bedrijven c.q. marktpartijen kunnen worden uitgevoerd. Door tijdige verwerving kan de gemeente Soest voorkomen dat eventuele grondspeculatie of prijsopdrijving plaatsvindt. Als eigenaar van de gronden kan de gemeente scherpere voorwaarden stellen aan onder meer de verdeling van het bedrijventerrein en een goede volkshuisvesting bij de woningbouwlocatie.

Vandaag heeft in de Staatscourant een officiële bekendmaking gestaan over het voorkeursrecht van de gemeente Soest voor de drie locaties in Soesterberg. Woensdag wordt deze bekendmaking gepubliceerd op de gemeentelijke pagina in de Soester Courant. Op 10 februari is er een informatiebijeenkomst voor de huidige grondeigenaren. De eigenaren kunnen wettelijk binnen een termijn van twee weken na het besluit hun zienswijze kenbaar maken bij de raad. De raadscommissie Financiën en Openbare Werken wordt geïnformeerd tijdens de vergadering op 6 februari. Tijdens de raadsvergadering van 20 maart beslist de gemeenteraad van Soest over de aanwijzing van de gronden waarvoor de Wet voorkeursrecht gemeenten van toepassing is.

Voorontwerp streekplan
Bij de Richelleweg is in het huidige streekplan 5 hectare bedrijventerrein opgenomen. Het terrein ligt qua wegontsluiting gunstig ten opzichte van het hoofd- en onderliggend wegennet. Gelet op de omvang van het terrein en de ligging ten opzichte van de militaire terreinen naast deze locatie overweegt de Provincie Utrecht in het voorontwerp van het nieuwe streekplan de oppervlakte te vergroten naar 15 hectare.
In het gebied tussen de Amersfoortsestraat en de vliegbasis in Soesterberg Noord-Oost bevinden zich onder meer bedrijfsmatige activiteiten. Vanwege de geluidzonering zijn de gebruiksmogelijkheden van dit gebied beperkt. Mede gelet op de ambitie van de gemeente Soest is in het voorontwerp van het nieuwe streekplan ook hier 15 hectare bedrijventerrein aangegeven.

In het gebied achter Kontakt der Kontinenten en de Open Ankh bestaat bij de inwoners van Soesterberg en de gemeente Soest al lang de wens tot enige woningbouw. In het voorontwerp van het nieuwe streekplan is hiervoor een mogelijkheid opgenomen.

Rood en groen
Midden in het hart van de Heuvelrug ligt de gemeente Soest. Vanwege deze ligging zijn ontwikkelingen op het grondgebied van de gemeente Soest van groot belang voor het realiseren van aansluiting tussen de verschillende natuurgebieden op de Heuvelrug. De Provincie Utrecht heeft een betere balans tussen rood en groen in dit gebied als project opgenomen op de provinciale Agenda 2010. Via het zogenaamde Platform Hart van de Heuvelrug wordt met alle betrokken partijen gewerkt aan een consistente afweging van groene en rode projecten. De visie van de gemeente Soest is verwoord in het boekje 'De Koningspion, rood en groen in balans'.

---

uit Thorn in Limburg achter zich latend. Maar terecht werd er op gewezen dat Odeon meer is dan een orkest met kwaliteiten. Odeon leidt op, begeleid en stimuleert muzikanten en aankomende muzikanten. De Soesterbergse vereniging verzorgt, in samenwerking met de Muziekschool, de basisopleiding, maar ook het ensemblespel. Een opleidingsorkest en een leerlingenorkest zijn daarvan een prachtig voorbeeld. Ook aan het showelement wordt aandacht besteed. Het show- en twirlteam treedt regelmatig op bij activiteiten in Soesterberg en behaalde onlangs tijdens een manifestatie een prijs. De muziekvereniging Odeon kreeg de prijs uitgereikt voor muzikale en educatieve prestaties van hoog niveau, dankzij een sterk sociale binding van jong en oud, van hoog tot laag.