---

Welkom bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten

Marijke Vos ontvangt eerste exemplaar Handreiking voor inkoop- en aanbestedingsbeleid lokale overheden (03/02/03)

De overheid werkt hard om haar inkoop- en aanbestedingsbeleid professioneler te maken. Dat is niet alleen ingegeven door de noodzaak om te besparen, maar ook door de uitkomst van de parlementaire enquête Bouwnijverheid. De nieuwe handreiking Verdien aan besteden helpt lokale overheden die een professioneel inkoop- een aanbestedingsbeleid willen opstellen. Marijke Vos, voorzitter van de parlementaire enquêtecommissie Bouwnijverheid, neemt op 5 februari 2003 het eerste exemplaar officieel in ontvangst.

De handreiking Verdien aan besteden gaat in op het belang van en de uitgangspunten voor een goed inkoopbeleid. Aanbesteding en inkoop moeten immers goed gebeuren. Professioneel is meer dan efficiënt werken en voordelig inkopen. Het gaat ook om een goed beleid: niet alleen economische, maar ook ethische en ideële uitgangspunten liggen ten grondslag aan een professioneel inkoop- en aanbestedingsbeleid. Inkoop moet in lijn zijn met het algemene beleid van een overheidsorganisatie; dat reikt verder dan alleen de inkoopafdeling.

Naast deze beleidsmatige uitgangspunten, die vooral bestuurders zullen aanspreken, geeft de handreiking concreet aan hoe een effectieve inkooporganisatie eruit ziet en hoe een organisatie kostenvoordeel kan behalen door een efficiënte inkoop (onder andere door een goede analyse van de ingekochte goederen en contracten). Tot slot gaat Verdien aan besteden in op de implementatie van het inkoop- en aanbestedingsbeleid. Een helder stappenplan wijst daarvoor de weg.

Een projectgroep met deskundigen uit gemeenten, waterschappen, de Unie van Waterschappen, provincies, het IPO, de VNG en de projectdirectie Professioneel Inkopen en Aanbesteden (PIA) was betrokken bij het opstellen van de uitgave. Lisette Hey, hoofd Inkoop en aanbestedingen van de gemeente Arnhem en lid van de projectgroep, is erg tevreden over het eindresultaat. "Gemeenten kunnen het boek goed als leerboek gebruiken. Het is heel duidelijk hoe ze zaken kunnen aanpakken. De publicatie is goed getimed: het onderwerp staat op het moment sterk in de belangstelling."

Noot voor de (foto)redactie:
De presentatie van Verdien aan besteden vindt plaats tijdens een symposium in de Nieuwe of Littéraire Sociëteit De Witte, Plein 24 in Den Haag, woensdag 5 februari om 14.00 uur. Marijke Vos, voorzitter van de parlementaire enquêtecommissie Bouwnijverheid, spreekt om 13.40 uur over het belang van professionaliteit bij lokale overheden. Jan van Zanen, wethouder in Utrecht en Algemeen Bestuurslid van de VNG, reikt haar het eerste exemplaar van de handreiking uit. Het symposium neemt de dagelijkse inkooppraktijk bij gemeenten, provincies en waterschappen onder de loep. Het congres heeft na de uitreiking een besloten karakter.

Nadere informatie over dit bericht kunt u krijgen bij:

VNG, Chantal van Dijk, communicatieadviseur / persvoorlichter, (070) 373 82 16
Projectdirectie PIA, Petra Ramakers, communicatieadviseur, (070) 308 18 15

U kunt schriftelijk een recensie-exemplaar aanvragen bij de VNG Uitgeverij, Postbus 30435, 2500 GK Den Haag. Na verschijnen van de uitgave waarin dit boek besproken is ontvangen wij graag een kopie van het artikel. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Martijn Westerop: (070) 373 85 78.

Voor beleidsinformatie: VNG-NET
VNG gelieerde websites

Vacatures:

Informatiespecialisten 2,0 fte (0.275, 0.276)

Beleidsmedewerker arbeidszaken 1,0 fte (0.270)

Beleidsmedewerker arbeidszaken 0,8-1,0 fte (0.256)

Beleidsmedewerker arbeidszaken m/v (0.256)