Korps: Friesland, plaats: Fryslân 5-02-2003
Politieberichten van 04/02 13.00 uur t/m 05/02 07.00 uur

Leeuwarden: beroving, verdachte aangehouden
Woensdagochtend omstreeks 00.20 uur is op de Minnemastraat een 28-jarige man uit Sneek beroofd van zijn beurs. De man was met een prostituee meegelopen. In de Minnemastraat kreeg hij een harde klap in zijn nek en kwam een man voor hem staan. Hij moest zijn geld afgegeven. Ook kwam er een tweede man bij. Het slachtoffer werd zowel door de mannen als de vrouw geslagen en geschopt. Ook zou er gebruik zijn gemaakt van een boksbeugel. De man raakte licht gewond aan gezicht en benen. Door getuigen werd de politie gewaarschuwd, die snel ter plaatse was; de verdachten waren nog aanwezig. Twee wisten weg te vluchten. Een derde kon ter plaatse aangehouden worden. Dit betrof een 36-jarige man uit Groningen. Hij is voor nader onderzoek ingesloten. Het onderzoek naar de andere twee verdachten wordt voortgezet.

Sint Nicolaasga: ongeval met letsel en dodelijk ongeval Dinsdagavond omstreeks 20.00 uur vindt een eenzijdig ongeval plaats op de rijksweg A6. Een 59-jarige man uit Drachten, bestuurder van een personenauto, raakt door gladheid in de slip en belandt in de rietkraag van de sloot naast de A6. Een passerende vrachtautochauffeur, een 30-jarige man uit Drachten, stopt op de vluchtstrook en verleent eerste hulp aan de bestuurder, zie zich onwel voelt. De bestuurder wordt voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.
Terwijl de vorige bestuurder is de cabine van de vrachtauto op de ambulance wacht raken eerst twee autos afzonderlijk van elkaar in de slip en botsen tegen de middenbermgeleiding. Het blijft bij materiële schade.
Nog even later nadert een 27-jarige man uit Dwingeloo met zijn personenauto. Ook hij raakt in de slip en glijdt met de linkerzijkant tegen de achterzijde van de vrachtauto. De bestuurder van de personenauto is op slag dood. De zwaar beschadigde auto met het stoffelijk overschot wordt overgebracht naar een loods in Sint Nicolaasga. Daar wordt het lichaam door de brandweer uit de auto gehaald. Het zit volledig bekneld.

Harlingen: openlijke geweldpleging
Dinsdagavond omstreeks 22.20 uur werd op de Hugo de Grootstraat in Harlingen de auto vernield van een 45-jarige inwoner van Harlingen. Een autoruit en de motorkap werden vernield. Uit het onderzoek komen direct enkele verdachten naar voren. Ze zouden de aangever dezelfde avond telefonisch bedreigd hebben. De verdachten, een 39-jarige man uit Sneek en een 33-jarige man uit Franeker, kunnen kort daarna in de woning van de Franeker worden aangehouden. Ze zijn voor nader onderzoek ingesloten. De aanleiding tot de vernieling moet gezocht worden in de relationele sfeer.

Lemmer: verdachten op heterdaad aangehouden bij inbraak Dinsdagmiddag omstreeks 15.50 uur wordt ingebroken in de berging van een woning aan de Nieuwburen. Een ruit wordt ingeslagen en uit het hok wordt gereedschap gestolen. Getuigen zien twee knapen de berging verlaten. De kanpoen gaan een slooppand binnen aan de Nieuwburen. Door de getuigen wordt het pand afgezet en wordt de politie gealarmeerd. Bij het doorzoeken van het slooppand wordt beide verdachten aangetroffen. Ze hadden zich verstopt onder de vloer. Het gaat om twee 13-jarige jongemannen uit Lemmer. Ze bekennen de inbraak. Na verhoor worden ze in de loop van de avond weer overgedragen aan de ouders. De bewoner van het pand waar ingebroken werd, een 71-jarige man, heeft inmiddels aangifte gedaan.

Sneek: aanhouding na belemmering politie
Dinsdagavond omstreeks 20.00 uur zien surveillerende politiemensen dat op de Edisonstraat een meisje op de bromfiets ten val komt. Ze keren en verlenen eerste hulp aan het meisje (personalia onbekend gebleven). Ondertussen passeren twee automobilisten, een vader en een zoon. Zij stoppen en bemoeien zich met de hulpverlening. Hierop wordt hen meermalen gevraagd en vervolgens gevorderd om weer weg te gaan. Als één van het naar zijn auto begeleidt wordt, begint deze te slaan en zich te verzetten. Hierop wordt hij aangehouden. Het betreft een 50-jarige man uit Sneek. De verdachte is ingesloten voor nader onderzoek. Met de bromfietser bleek het overigens reuze mee te vallen.

Heerenveen: onder invloed
Woensdag omstreeks 01.45 uur zag een patrouille dat op het Gasthouderplein een bestuurder van een personenauto aanstalten maakte om te gaan rijden. De bestuurder, een 66-jarige inwoner van Bontebok, bleek gedronken te hebben. De man kreeg een rijverbod voor 6 uren opgelegd. De man zou daarop met een taxi naar huis gaan. Even later bleek dat de auto was verdwenen. De auto met bestuurder werd daarop rijdend aangetroffen op de Eerste Compagnonsweg te Bontebok. De bestuurder werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. Aan het bureau blies de bestuurder 430 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 4 uren. Tevens werd in verband met recidive het rijbewijs van hem ingevorderd.

Franeker: autobrand
Dinsdag omstreeks 16.00 uur reed een bestuurder met zijn bestelauto over de Rijksweg A31. Ter hoogte van de afslag Franeker zag de bestuurder, een 18-jarige inwoner van Gorredijk, plotseling vlammen onder de motorkap vandaan komen. Hij heeft daarop de wagen aan de kant gezet. De brandweer heeft het vuur geblust. De oorzaak van de brand is niet bekend. De bestelauto moest worden weggesleept.

Wolvega: onder invloed
Woensdag omstreeks 00.50 uur werd op de Lycklamaweg de bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 37-jarige inwoner van Oldeholtpade, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 385 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 3 uren.

Dinsdag omstreeks 23.05 uur werd op de Deken Vaasstraat de bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 43-jarige inwoner van Wolvega, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 310 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal en hij kreeg een rijverbod voor 2 uren.

Heerenveen: diefstal
Dinsdag omstreeks 18.30 uur liep een 19-jarige inwoonster van Heerenveen door de Stationstunnel. Zij kwam vanaf het perron en was aan het bellen. Plotseling kwam er een onbekende man op een scooter naast haar rijden en griste de mobiele telefoon uit haar handen. De man reed daarop weg in de richting van de Haskeruitgang. Van de verdachte is alleen bekend dat het een jongeman betrof in donkere kleding en hij droeg een zwarte helm. De vrouw heeft aangifte gedaan.

Heerenveen: aanrijdingen met letsel niet eenzijdig, oproep getuigen Dinsdagochtend heeft er in Heerenveen op de A32, op het viaduct in Heerenveen-Zuid, een ernstig verkeersongeval plaatsgevonden. (zie de politieberichten van maandag 4 februari. In eerste instantie werden er twee ongevallen met letsel gemeld op de A32 bij de afslag Heerenveen-Zuid. Een auto was van het talud afgegaan (een groene VW Golf) en een andere auto (een zwarte VW Golf) stond op het viaduct met de achterzijde in elkaar gereden. Nader onderzoek heeft uitgewezen dat deze ongevallen met elkaar te maken hebben en wel als volgt. Een vrachtauto was eerder een getuige voorbijgereden met vrij hoge snelheid (gezien de slechte toestand van de weg, sneeuw en hagel). Ook de groene Golf reed de getuige voorbij en was voornemens de vrachtauto ook in te halen. Deze vrachtauto stuurde plots naar rechts en heeft mogelijk op dat moment de zwarte Golf aangereden die met alarmverlichting stilstond op de vluchtstrook (aldus getuige). De groene Golf stuurt naar rechts en ziet de zwarte Golf voor zich en stuurt weer abrupt naar links. De groene Golf botst met de rechterzijde tegen de zwarte Golf. De groene Golf schiet vervolgens het talud af en door zijn snelheid schiet hij de oprit van de A32 over om vervolgens het volgende talud af te duikelen. De vrachtauto en de bestuurder zijn bij de politie onbekend gebleven. De politie Fryslân is op zoek naar de bestuurder van de vrachtauto en getuigen. Gezien het tijdstip en de drukte moeten die er voldoende zijn. Er is reeds één getuige, maar gezien de ernst van de toestand van de bestuurster in de zwarte Golf (ligt in coma in Academisch ziekenhuis Groningen) en de mogelijkheid van doorrijden na aanrijding wil ze graag meer getuigen horen. Men kan zich telefonisch melden via telefoonnummer 0900 8844.

Bureau Communicatie: 058 880 8272