GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 5 februari 2003 09:52
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Mensenrechten in Kazachstan

( 5 februari 2003)

Kamervraag
Schriftelijke vragen van het lid Karimi (GroenLinks) aan de minister van Buitenlandse Zaken over de zaak Duvanov te Kazachstan.

1. Heeft u de brief gelezen van de directeur van Milieucontact Oost - Europa d.d. 31 januari 2003 over de zaak Duvanov?

2. Is er een onafhankelijk onderzoek geweest naar de zaak Duvanov? Heeft Nederland deelgenomen aan het onafhankelijk onderzoek zoals afgesproken tijdens het bezoek van president Nazarbayev in Nederland? Zo neen, waarom niet? Zo ja, wat was de uitkomst van het onafhankelijk onderzoek?

3. Wat was de reactie van de Kazachstaanse regering op het onafhankelijk onderzoek?

4. Zijn er ook OVSE waarnemers bij het proces tegen Duvanov aanwezig geweest? Zo neen, waarom niet? Zo ja, wat zijn hun bevindingen?

5. Is er een officiële reactie van de OVSE verschenen naar aanleiding van het proces? Zo ja, hoe luidt deze?

6. Hebben medewerkers van de H.M. Ambassade in Almaty als waarnemers het proces tegen Duvanov bijgewoond? Is volgens de medewerkers van de H.M. de veroordeling van Duvanov gebaseerd op twijfelachtige en onwettige bewijzen?

7. Deelt u de mening van lokale, internationale NGO's en medewerkers van de H.M. Ambassade dat de veroordeling van Duvanov gebaseerd is op twijfelachtige en onwettige bewijzen? Zo nee, waarom niet?

8. Bent u bereid in uw hoedanigheid als voorzitter van de OVSE dan wel als minister van Buitenlandse Zaken de uitspraak tegen Duvanov niet te erkennen? Zo neen, waarom niet?

9. Bent u bereid tijdens uw aankomende bezoek aan Kazachstan de kwestie Duvanov en de verslechterde mensenrechtensituatie aan de orde te stellen? Zo, neen waarom niet?


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -