29.01.03: Raadsleden Kerkrade gaan "Buurten in de Buurt"

Als de raad er eind februari mee instemt, gaan alle 31 raadsleden van Kerkrade Buurten in de Buurt. Kerkrade wordt onderverdeeld in 31 willekeurige stukjes. Alle raadsleden krijgen een gebied in Kerkrade toegewezen. Doel hiervan is om de burgers persoonlijk kennis te laten maken met de politiek. Daarnaast krijgen de raadsleden meer voeling met wat er in de samenleving leeft. Het project, dat de naam Buurten in de Buurt heeft gekregen, moet leiden tot nieuw gemeentelijk beleid dat aansluit bij de wensen en behoeften van de burgers.

Eerste gemeente
De gemeenteraad van Kerkrade is voor zover bekend de eerste gemeente die kiest voor deze interactieve aanpak. Burgemeester Jos Som is ervan overtuigd dat deze aanpak een goede invulling geeft aan het nieuwe duale bestel. "Door middel van dit project wordt de politiek weer herkenbaar. Raadsleden gaan de wijk in. Hierdoor leren ze de buurt waarin ze werken enorm goed kennen. Ze krijgen meer gevoel met wat er daadwerkelijk allemaal speelt in Kerkrade. Ik ben dan ook zeer benieuwd naar de resultaten."

Dualisme
Sinds de invoering van de Wet dualisering op 7 maart 2002 heeft een raadslid een meer afgebakend werkterrein gekregen. De belangrijkste doelstelling van deze wet is om de burger en de politiek dichter bij elkaar te brengen.

De gemeenteraad moet niet langer als medebestuurder optreden maar kaders stellen, controleren en contact onderhouden met de inwoners. Dit betekent nogal wat voor het individuele raadslid. Het is praktisch niet mogelijk om als raadslid de hele gemeente te kennen en intensief contacten te onderhouden. De raadsleden krijgen met het project Buurten in de Buurt een handreiking om hun rol van volksvertegenwoordiger te kunnen invullen.

31 plattegronden
Kerkrade is onderverdeeld in 31 willekeurige stukjes. Ieder stukje Kerkrade heeft zijn eigen kenmerken, knelpunten en charmes. Zo zullen er raadsleden zijn die zich gaan verdiepen in de vragen over het bedrijventerrein Locht en raadsleden die zich meer concentreren in een deel van Kerkrade Oost. Uiteraard is ook het gebied waar in de nabije toekomst de dierentuin GaiaPark" gevestigd wordt onder raadsleden verdeeld. Omdat het contact met de burger centraal staat, is er geen volledig groen- of industriegebied aan een raadslid toegewezen.

Interactie
Omdat de interactie tussen raadsleden onderling van belang is, lopen de grenzen meestal horizontaal over de as van de straten. Er is dus een raadslid dat de even nummers van een straat in zijn of haar portefeuille heeft en een ander raadslid krijgt de oneven nummers van diezelfde straat onder zijn/haar hoede.

Opdracht
De eerste opdracht is om kennis te maken met de wijk. Hoe raadsleden dat doen, bepalen ze zelf. Ze kunnen een bijeenkomst organiseren, een buurthuis bezoeken of gewoon bij de mensen aanbellen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat het raadslid een aantal sterke en zwakke punten uit zijn buurt inventariseert.

Workshop
In juni 2003 worden in een workshop de eerste ervaringen en aandachtspunten geïnventariseerd. Samen kijken de raadsleden naar de sterke en zwakke punten van de diverse buurten en de wensen en behoeften. Blijkt dat er in de verschillende wijken dezelfde problemen voorkomen, dan kunnen deze gemeentebreed aangepakt worden. Blijkt dat een probleem in een bepaalde buurt al langer is opgelost, dan kan een ander daar ongetwijfeld van leren.

Prioriteiten
Uiteindelijk leidt deze gezamenlijke actie tot het stellen van een aantal prioriteiten. Een prioriteit kan bijvoorbeeld zijn dat de gemeente ernaar streeft dat een bepaalde wijk binnen 12 maanden veiliger wordt. Een andere prioriteit zou kunnen zijn dat de gemeenteraad van mening is dat alle woonwijken binnen vijf jaar verkeersluw worden gemaakt.

Beleid
De ambtenaren vertalen deze prioriteiten in beleid. In het nieuwe duale bestel zet de gemeenteraad immers de grote lijnen uit, het college en de ambtenaren zorgen voor de invulling van dit beleid.

Als alles volgens plan verloopt, zouden de eerste resultaten eind 2003 al zichtbaar kunnen zijn. Dat zou betekenen dat er op een aantal terreinen voorstellen liggen om tot verbetering te komen.

Communicatie
Als de raad instemt met deze aanpak, zal op de gemeentelijke pagina het Stadsjournaal - die wekelijks in de Zuid Limburger verschijnt - een overzicht gegeven worden van de gebiedsindeling. Ook op de internetsite ( van de gemeente is alle informatie terug te vinden. Op de site van de gemeente onder het kopje Buurten in de Buurt krijgen de individuele raadsleden ook de mogelijkheid om op geheel eigen wijze hun aanpak en resultaten te plaatsen.