Rechtbank Leeuwarden

Standplaatshouders verliezen geding over locatie zaterdagmarkt (gemeente Heerenveen)

Bron: Rechtbank Leeuwarden

Datum actualiteit: 5-02-2003

Burgemeester en wethouders van Heerenveen (B&W) hebben op 22 oktober 2002 een besluit genomen over de nieuwe locatie van de zaterdagmarkt. Daarbij hebben B&W beslist dat een gedeelte van de Sieverstraat vrijgehouden zal worden van marktkramen, onder andere omdat een aantal winkeliers anders aan het zicht van het winkelend publiek zou worden onttrokken.

De standplaatshouders van de zaterdagmarkt hebben tegen dit besluit bezwaar aangetekend. Hangende deze procedure hebben de standplaatshouders de bestuursrechter gevraagd het besluit van B&W te schorsen totdat definitief over de locatie is beslist. Voornaamste bezwaar van de standplaatshouders tegen het vrijhouden van een gedeelte van de Sieverstraat is dat de markt hierdoor wordt losgekoppeld van de loopstroom van het winkelend publiek. Zij vrezen hierdoor een omzetdaling van 8 tot 10 procent.

In zijn uitspraak van 9 januari 2003 heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Leeuwarden, sector bestuursrecht, het verzoek van de standplaatshouders afgewezen. De rechter wijst er op, dat burgemeester en wethouders een ruime bevoegdheid hebben voor het instellen of veranderen van marktdagen; de bestuursrechter dient een dergelijk besluit terughoudend te toetsen. Hierbij is met name van belang of alle belangen door B&W goed zijn afgewogen. Naar de mening van de rechter is dat hier wel gebeurd. De ondernemersvereniging wilde eigenlijk helemaal geen marktkramen, maar aan die wens is ook niet tegemoet gekomen. Van een loskoppeling van de loopstroom is volgens de rechter geen sprake, aangezien slechts een gedeelte van 45 meter van de Sieverstraat wordt vrijgehouden, terwijl uit een extern advies blijkt dat de markt hierdoor juist beter tot zijn recht zal komen.

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AF3875

Zie het origineel http://www.rechtspraak.nl/act...d=10617&i=32&ti=3 .