Zorgverzekeraars Nederland wijst beschuldigingen van de hand

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) heeft uitdrukkelijk afstand genomen van de beschuldigingen van Unie MHP en vakcentrale CNV over misbruik van zorgpremies. Unie MHP en CNV maakten vorige week in een artikel in de Telegraaf kenbaar dat zorgverzekeraars de verhogingen van de ziektekostenpremies zouden gebruiken om onnodige reserves op te bouwen. Volgens ZN is daarvan geen sprake: de premiestijgingen laten zich simpelweg verklaren door de hogere uitgaven aan zorg en het verhogen van de wettelijke solidariteitsheffingen WTZ en MOOZ. Het Verbond sluit zich volledig aan bij deze verklaring.

Volgens Unie MHP en CNV zouden de forse stijgingen van de particuliere ziektekostenpremie dit jaar slechts voor een deel door hogere kosten worden verklaard. Een gedeelte van de premieverhoging zou door verzekeraars worden gebruikt om reserves op te bouwen voor de geplande invoering van een nieuwe basisverzekering voor iedereen. Unie MHP eist daarom meer transparantie van verzekeraars. Verzekerden hebben recht op duidelijkheid over de forse premiestijgingen, aldus de vakcentrale.

ZN vindt het verwijt van gebrekkige transparantie onterecht. Elke zorgverzekeraar heeft eind vorig jaar over de gestegen premie tekst en uitleg gegeven in een veelheid van media, aldus ZN. In die uitleg hebben zorgverzekeraars volgens ZN voldoende duidelijk gemaakt dat de premiestijgingen worden veroorzaakt door de gestegen kosten in de gezondheidszorg (groeiende en vergrijzende bevolking, medisch-technologische ontwikkelingen, hogere salarissen voor medisch personeel, meer operaties en behandelingen in ziekenhuizen, etc.) en door de verhogingen van de door de overheid vastgestelde wettelijke bijdragen, te weten de WTZ-omslagbijdrage en de MOOZ-bijdrage. ZN betreurt dan ook de handelwijze van Unie MHP en CNV. Eén telefoontje met ons had heel wat misverstanden uit de wereld kunnen helpen. Met dit soort uitspraken beschadigt de vakbeweging volstrekt ten onrechte het imago van zorgverzekeraars en dat is een kwalijke zaak, aldus algemeen directeur Bontje.

Naast ZN en het Verbond, vindt ook demissionair minister De Geus van Volksgezondheid de uitspraken van de vakcentrales zwaar, zwaar overdreven. Volgens de minister is de verhoging nodig. Als de kosten van de zorg oplopen, dan moeten verzekeraars dat wel kunnen betalen. Zorgverzekeraars móeten zich indekken om de zorg te kunnen leveren waar de verzekerde zich voor verzekert.

Bondig, februari 2003