Veel meer schade door grote branden

Het laatste kwartaal van 2002 was zeer slecht voor brandverzekeraars. De schade door grote branden (schadebedrag minstens 1 miljoen euro) kwam over dit tijdvak uit op meer dan 200 miljoen euro, ruim drie keer zoveel als in het laatste kwartaal van 2001. De slechte tendens heeft zich in 2003 tot nu toe versterkt voortgezet. Over de eerste drie weken van januari komt het schadebedrag al boven de 100 miljoen euro uit. Dit blijkt uit gegevens van het Verbond van Verzekeraars.

Het Verbond houdt al sinds jaren kwartaaloverzichten bij van branden met een schade van meer dan 1 miljoen euro. De laatste drie jaar is het schadebedrag - met jaargemiddelden van meer dan 500 miljoen euro - veel hoger dan in de drie jaren daarvoor, toen de schade gemiddeld uitkwam op circa 300 miljoen euro per jaar. De schade van 400 miljoen euro door de vuurwerkramp in Enschede in mei 2000 is hierbij zelfs nog buiten beschouwing gelaten.

Verzekeraars maken zich zorgen over de sterk stijgende brandschade en zijn een onderzoek gestart naar de achtergronden ervan. Het ligt in de bedoeling om de uitkomsten te presenteren tijdens een congres dat komend voorjaar zal worden georganiseerd.

3 februari 2003

---