Banken en verzekeraars presenteren gedragscode privacy

De Gedragscode Verwerking Persoonsgegevens Financiële Instellingen, opgesteld door de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en het Verbond van Verzekeraars, is vanaf 3 februari van kracht. De privacytoezichthouder, het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP), heeft positief gereageerd op de gedragscode. Met deze gedragscode geven banken en verzekeraars gezamenlijk een branchebrede en concrete invulling aan de Wet bescherming persoonsgegevens, zodat de privacy van de consument in goede handen is.

Privacy is al langer een belangrijk aandachtspunt binnen de financiële sector. Banken en verzekeraars hebben in praktisch alle gevallen persoonlijke gegevens van hun klanten nodig voor allerlei administratieve processen. De Wet bescherming persoongegevens regelt in het algemeen hoe bedrijven met persoongegevens omgaan en wat een instelling wel en niet mag vragen aan de klant. Bovendien biedt deze wet aan branches of bedrijven de mogelijkheid om een specifieke, op de eigen situatie betrekking hebbende gedragscode op te stellen over de manier waarop zij met persoonsgegevens omgaan. De NVB en het Verbond hebben, mede gelet op de voortschrijdende samenwerking van banken en verzekeraars in financiële conglomeraten, dit project gezamenlijk aangepakt.

In de privacycode staat onder meer nauwkeurig beschreven waaraan banken en verzekeraars moeten voldoen als zij persoonsgegevens verwerken. De privacycode is samengevat in een folder waarin de consument wordt gewezen op zijn rechten en wordt geïnformeerd voor welke doeleinden financiële instellingen persoonsgegevens gebruiken.Tevens is in de folder aangegeven in welke gevallen persoonsgegevens worden verwerkt zonder dat toestemming hoeft te worden gevraagd aan de klant. Ook is in de folder te lezen dat banken en verzekeraars persoonsgegevens mogen doorgeven aan een meldpunt, dat voldoet aan strikte regels, bij het vermoeden van fraude. Verder staat aangegeven hoe bezwaar kan worden gemaakt tegen het gebruik van persoonsgegevens voor commerciële doeleinden.

De banken en verzekeraars vinden het van groot belang dat de consument op de privacycode wordt gewezen. De volledige tekst van de privacycode is dan ook te vinden op de internetsite van de banken en de verzekeraars, de beide brancheorganisaties NVB en het Verbond van Verzekeraars en de toezichthouder CBP.

3 februari 2003

---