IWI

Verbeteringen bijstandswet in Haarlem moeten nog blijken

Verbeteringen uitvoering bijstandswet in Haarlem moeten nog blijken

Het gemeentebestuur van Haarlem is begonnen met een aantal verbeterprojecten om de tekortkomingen in de uitvoering van de Algemene bijstandswet (Abw) op te heffen. Die uitvoering is jarenlang niet op orde geweest en voldeed op onderdelen niet aan de wettelijke eisen. De Inspectie Werk en Inkomen (IWI) beoordeelt deze tekortkomingen als zeer ernstig. Dit staat in het vandaag gepubliceerde rapport De uitvoering van de Algemene bijstandswet door de gemeente Haarlem.

De tekortkomingen in de uitvoering van de Abw betroffen onder meer de grote achterstand bij het wegwerken van heronderzoeken en belastingsignalen. Heronderzoeken, om te controleren of een bijstandscliënt nog steeds recht heeft op zijn uitkering, moeten binnen de wettelijke termijn van acht maanden worden uitgevoerd. Echter, het gemeentebestuur van Haarlem overschreed in 2000 in 47 procent van de onderzochte dossiers deze periode met meer dan drie maanden. Daarnaast bracht de manier van werken met zich mee dat de uitgevoerde onderzoeken kwalitatief onvoldoende waren. Bij belastingsignalen moet de gemeente nagaan of een bijstandsgerechtigde naast een uitkering ook andere inkomsten heeft ontvangen. De achterstand in Haarlem bedroeg in augustus 2001 14.500 signalen. In april 2002 waren er volgens de gemeente ongeveer 11.000 afgehandeld.

Naast de rechtmatigheid van de wetsuitvoering bleken ook problemen op het punt van de wetshandhaving en de uitstroombevordering uit de bijstand.

Het onderzoek van IWI heeft betrekking op de periode tussen 1997 en april 2002. De inspectie heeft sinds april 2002 niet de gewenste informatie ontvangen over de uitvoering van de Abw van de gemeente Haarlem. Het gemeentebestuur van Haarlem is inmiddels wel gestart met een groot aantal verbeterprojecten. Echter ondanks de verbeterprojecten bestonden er eind maart 2002 nog steeds achterstanden in het afhandelen van de onderzochte heronderzoeken. Dit was in 27 procent het geval. Dit kan financiële gevolgen hebben voor de hoogte van de rijksvergoeding. Op basis van de uitkomsten van dit onderzoek stelt de inspectie verscherpt toezicht in. Dit betekent dat de gemeente elke drie maanden de inspectie moet informeren over de voortgang en de resultaten van de verbeterprojecten.

Al vanaf 1997 voert de gemeente Haarlem de Abw niet rechtmatig uit. De omvang en aard van deze tekortkomingen zijn onaanvaardbaar. In het verbetertraject tot 1999 zijn deze tekortkomingen niet verbeterd. De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid besloot daarom eind 2001 dat de toezichthouder hiernaar een verdiepend onderzoek moest uitvoeren. In 1999 en 2000 heeft het Rijk een lagere vergoeding uitgekeerd aan de gemeente. Vanaf 2001 is het voorschot op de vergoeding gekort.

Voor een toelichting kunt u contact opnemen met Geeske Wildeman (tel.
079 329 18 93 of 06 109 171 34). Het rapport De uitvoering van de Algemene bijstandswet door de gemeente Haarlem kunt u opvragen bij de afdeling Communicatie, tel. 079 329 17 63 of e-mail communicatie@iwiweb.nl.


05 feb 03 10:25