Eerste zelfbouwkavels IJburg in de verkoop
5 februari 2003 - Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Amsterdam

Het Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Amsterdam biedt op IJburg de eerste 87 kavels voor zelfbouw aan, gelegen in de Zuidbuurt op het Steigereiland (het eerste eiland). Om in aanmerking te kunnen komen voor een van de zelfbouwkavels, moeten geïnteresseerden zich voor 10 februari 2003 abonneren op de Woningkrant IJburg die begin maart uitkomt.

Vrijheid

Bijzonder aan de kavels is het ontbreken van een toetsing door de Welstandscommissie. De bewoners zijn volledig vrij in de architectuur, het materiaal en het kleurgebruik. Uiteraard dienen bouwplannen wel gewoon aan de regels te voldoen van bijvoorbeeld het Bouwbesluit en milieueisen. Ook mag slechts een deel van de kavel bebouwd worden en moeten de woningen voor een bepaalde datum opgeleverd worden. Op de begane grond van de woningen mag eventueel een werkruimte aan huis gevestigd worden.

Verwacht wordt dat deze wijk een van de meest gevarieerde van Amsterdam gaat worden.

Flexibele erfpachtregeling

Wie een woning bouwt (of laat bouwen) op het Steigereiland, kiest zelf hoe de halfjaarlijkse vergoeding van de grond voldaan wordt. Deze erfpachtcanon is een percentage van de grondwaarde van de kavel. De bewoners kunnen de vergoeding halfjaarlijks betalen, maar er ook voor kiezen om deze per 10 jaar of ineens voor 50 jaar af te kopen. In dat geval is het bedrag van de afkoopsom gelijk aan de grondwaarde (vanaf EUR 111.676). Het flexibel afkopen van de erfpacht is een van de belangrijkste voordelen van de zelfbouwkavels op het Steigereiland.

Woningkrant IJburg

Abonneren op de Woningkrant IJburg (vóór 10 februari) kan telefonisch via het Bezoekerscentrum IJburg: (020) 468 96 95, of via internet: www.ijburg.nl (ga naar de button WoningNet IJburg). Meer informatie over deze zelfbouwkavels is te vinden op www.kavels.steigereiland.nl of telefonisch bij de verkoopleider, Peter Veenstra, tussen 9.00-12.00 uur, (020) 552 63 00.

© Gemeente Amsterdam