Print pagina

Voornemen tot afsluiten spoorwegovergangen bij Nieuwleusen


Datum uitgave: 04-02-2003

Onderwerp: verkeer & vervoer

De gemeente Zwolle bereidt momenteel een raadsvoorstel voor, om drie spoorwegovergangen af te sluiten voor het reguliere verkeer. Het gaat om een aantal gevaarlijke kruisingen op de lijn Zwolle-Meppel. Dit voornemen wordt deze week gepubliceerd, om belanghebbenden gedurende vier weken de mogelijkheid te geven hun zienswijzen in te dienen.

NS Railinfrabeheer heeft het verzoek ingediend om een aantal spoorwegovergangen op de lijn Zwolle-Meppel te onttrekken aan het openbare verkeer. Reden hiervoor is dat het aantal slachtoffers op spoorwegovergangen in Nederland onaanvaardbaar hoog is. De (toenmalige) minister heeft gesteld dat het gemiddeld aantal dodelijke slachtoffers op overwegen terug moet van circa 50 per jaar naar minder dan 24 in 2010. Om dit te realiseren heeft Railinfrabeheer intensief overleg gevoerd met de gemeenten. Voor de lijn Zwolle-Meppel heeft Railinfrabeheer voorgesteld om de huidige overgangen veiliger te maken en om drie spoorwegovergangen te saneren. Dit zijn de overgangen Berkummerbroekweg, Tolhuisweg en Koedijk.

Inspraak
Volgens de Wegenwet is de gemeenteraad het bevoegd bestuursorgaan om te besluiten over onttrekking van wegen aan het openbaar verkeer. Ter voorbereiding van het besluit geldt een openbare
voorbereidingsprocedure. Het ontwerp-besluit en de daarop betrekking hebbende stukken liggen van 6 februari tot en met 5 maart ter inzage bij het Expertisecentrum op het Stadskantoor (Lübeckplein 2), in de Gemeentewinkel en bij de centrale balie in het gemeentehuis van Dalfsen. Binnen de genoemde termijn kunnen belanghebbenden hun zienswijze naar voren brengen.

Bron: Communicatie
Datum van 04-02-2003 tot 10-02-2003