TrolleyTrack automatiseert intern transportsysteem Bloemenveiling FloraHolland met RFID-techniek

Venlo, woensdag 5 februari 2003 ? Vestiging ZON in Venlo van Nederlands grootste bloemenveiling, Bloemenveiling FloraHolland, gaat vandaag over op een nieuw intern transportsysteem op basis van Radio Frequency Identification Technology (RFID) van Texas Instruments (TI-RFid Systems). Met het nieuwe systeem is veiling ZON de eerste bloemenveiling in Nederland die gebruikmaakt van RFID-techniek (transponders) voor realtime Tracking & Tracing-activiteiten. Het gebruik van RFID bij FloraHolland betekent een innovatieve ontwikkeling in de veilingbranche.

Medio 2001 voorzag FloraHolland (voorheen Bloemenveiling Holland) haar 100.000 stapelwagens van identificatiemiddelen van Texas Instruments met een gestandaardiseerde, elektronisch uitleesbare code. Deze middelen bieden veel mogelijkheden voor de mechanisatie van processen en registratie op stapelwagens ter bevordering van de efficiency op de veilingvloer. Zo leest het systeem automatisch dagelijks op vier parallelle kettingbanen zo'n 2500 stapelwagens uit. Hiermee weten veilingmeesters en kopers exact welke stapelwagens op welk moment en op welke van de vier klokken worden geveild. Handwerk en menselijk fouten worden op deze manier tot het minimum gereduceerd.

Voordelen RFID-techniek boven barcodes
TrolleyTrack heeft het systeem geïntegreerd. FloraHolland koos voor TrolleyTrack ? de specialist op het gebied van Tracking & Tracing van onder andere rolcontainers ? vanwege haar technologische voorsprong (RFID-techniek van Texas Instruments) op haar concurrentie en de snelheid van levering. FloraHolland werkte voorheen met barcodes, wat te wensen overliet. Ernst Henzen, logistiek manager van FloraHolland ZON: "Dit systeem van barcodescanning voldeed in een omgeving als de onze niet meer aan onze eisen. Barcodes hebben een te lage betrouwbaarheid. Ze zijn zeer gevoelig voor vuil en kennen zichtbeperkingen. Transponders daarentegen kennen deze problemen niet."

Hoe werkt de RFID-techniek?
Op elke stapelwagen is een passieve transponder gemonteerd met een unieke code die gebaseerd is op het Europese Artikel Nummer (EAN)-systeem en middels Radio Frequency kan worden uitgelezen. Een stapelwagen kan zodoende automatisch en zonder zichtcontact worden herkend via antennes in de vloer. Hierdoor wordt elke stapelwagen individueel aanstuurbaar en traceerbaar. Texas Instruments levert de basistechniek voor zowel de tags, antennes en readers (waarop de antennes zijn aangesloten) die TrolleyTrack in haar systeem heeft opgenomen.


- einde persbericht -

Over TrolleyTrack
TrolleyTrack is een jonge onderneming van praktisch ingestelde specialisten op het gebied van Tracking & Tracing van bewegende, logistieke eenheden (van vrachtwagen tot rolcontainer en van pallet tot doos). Kern van aanpak zijn de zogenaamde transponders, die batterij- en draadloos communiceren met speciale vloer-, gate- en dockshelterantennes, aangebracht in de te volgen objecten. Flexibele interfaces naar de systemen van hun klanten bieden realtime inzage in logistieke goederenstromen.