---

persbericht: Horeca: exploitatievergunning, 4 februari 2003

Ingrijpen bij overlast en onveilige situaties
Horecagelegenheden moeten exploitatievergunning aanvragen

Het college stelt de raad voor een verordening Exploitatie openbare inrichtingen vast te stellen. De verordening schrijft voor, dat horecagelegenheden voortaan een exploitatievergunning moeten hebben. Hiermee heeft de gemeente een instrument in handen om de openbare orde, de veiligheid en de zedelijkheid te handhaven. Kortom om te bevorderen dat er een acceptabele woon- en leefomgeving blijft rond deze gelegenheden. Behalve dancings, cafés en restarants moeten ook coffeeshops straks een exploitatievergunning hebben.

Met deze nieuwe verordening heeft de burgemeester de mogelijkheid om een vergunning tijdelijk of definitief in te trekken. Dit kan hij doen als er sprake is van aan het horecabedrijf te relateren ontoelaatbare aantasting van het woon- en leefklimaat, de openbare orde, de veiligheid en de zedelijkheid. Een vergunning is twee jaar geldig en moet dan opnieuw aangevraagd worden. Het college meent dat dit bijdraagt aan een goede naleving van de regelgeving.

Bij vergunningverlening wordt onder meer gekeken naar de aard van de inrichting, de mate van overlast, het karakter van de omgeving, de achtergrond van de beheerder en eventuele eerdere tijdelijke sluitingen. De verwachting is, dat de bestaande horecabedrijven in principe voor een vergunning in aanmerking zullen komen. De bestaande Drank- en Horecaverordening en de Verordening op de kans- en behendigheidsspelen zijn in deze nieuwe verordening opgenomen. Met ingang van deze nieuwe verordening vervallen beide verordeningen.

Overgangsregeling
Omdat het enige tijd zal duren om alle inrichtingen van een exploitatievergunning te voorzien is een overgangsregeling vastgesteld.

- nieuwe inrichtingen, waaronder ook wijziging in beheer of bedrijfsleiding wordt verstaan, moeten direct een exploitatievergunning aanvragen;

- horeca-inrichtingen die niet vallen onder de Drank- en Horecawet (verlofinrichtingen) krijgen een overgangstermijn van een half jaar;
- horeca-inrichtingen in de zin van de Drank- en Horecawet krijgen een overgangstermijn van 1 jaar.


---


---

Alle rechten voorbehouden. Aan de op deze pagina's gepresenteerde informatie kunnen geen rechten worden ontleend
(c) 2003 Gemeente Emmen