PERSBERICHT 5 februari 2003

Samenwerkingsproject met de Remonstrantse Broederschap

Brochure kleine aarde over kerk & mondiale voetafdruk

De Kleine Aarde, Centrum voor een Duurzame Leefstijl in Boxtel, heeft in opdracht van de Remonstrantse Broederschap de Mondiale Voetafdruk van een kerkelijke gemeente of parochie onder de loep genomen. De resultaten van het project, inclusief aanbevelingen om de Voetafdruk te verkleinen, staan in de brochure De Kerk & de Mondiale Voetafdruk die begin februari door De Kleine Aarde is uitgebracht.

De Mondiale Voetafdruk is de methode waarmee je de ruimte- en milieubelasting van alle
wereldburgers kunt meten. Die belasting wordt uitgedrukt in hectares. De Kleine Aarde heeft de methode nu ook toegesneden op kerkelijke gemeenten en parochies. In de brochure De Kerk & de Mondiale Voetafdruk staat de Mondiale Voetafdruk van een voorbeeldkerk centraal. Dit is een fictieve kerk, opgebouwd uit de meetgegevens van drie kerken die aan het project hebben meegewerkt.

In de brochure komt allereerst de methode waarop de Mondiale Voetafdruk van de voorbeeldkerk is berekend aan bod. Terrein en gebouwen, energie, papier, vervoer en consumpties zijn in de berekening meegenomen, daarna volgt een overzicht en een analyse van de resultaten. Uiteraard geeft De Kleine Aarde tips om de Mondiale Voetafdruk van een kerk te verkleinen. Interessant is de aanbeveling om de faciliteiten van de kerk voor meer activiteiten te benutten, zoals concerten en lezingen. De voorzieningen worden dan optimaler benut en dit verkleint de Mondiale Voetafdruk per kerkbezoek.

Tenslotte biedt de brochure een aantal andere mogelijkheden om met de methode van de Mondiale Voetafdruk te werken. Zo is er de quick scan voor een snelle meting van de persoonlijke Voetafdruk, te vinden op www.voetenbank.nl. Op deze site staat ook de methode om de Mondiale Voetafdruk van de eigen kerk te meten. Kerken kunnen verder twaalf copyright-vrije artikelen downloaden voor het eigen kerkblad.

Het kerkproject werd door De Kleine Aarde uitgevoerd in samenwerking met de Belgische collega-organisatie Ecolife uit Leuven. De brochure De kerk en de Mondiale Voetafdruk is gratis te bestellen bij de Remonstrantse Broederschap, Nieuwegracht 27A, 3512 LC Utrecht, tel. 030-2316970, e-mail: info@remonstranten.org . Website Kleine Aarde: www.dekleineaarde.nl.
---