Rijkswaterstaat vraagt AVR olie op strand te ruimen

Afval- en milieuconcern AVR staat op verzoek van Rijkswaterstaat in de startblokken voor de opruimwerkzaamheden op het strand tussen Hoek van Holland en Katwijk. Het strand is vervuild met olie, vermoedelijk afkomstig van het vrachtschip Tricolor. Dat Noorse schip zonk half december in het Nauw van Calais na een aanvaring in dichte mist met een containerschip uit de Bahama's. Het plan is de olie met shovels te verwijderen en af te voeren voor een veilige recycling of verwerking. AVR verwacht drie tot vier dagen nodig te hebben om de olie te ruimen.

In eerste instantie zou de hele operatie vrijdagochtend 31 januari in alle vroegte beginnen. Maar door de sneeuw is het strand veranderd in een witte vlakte waarin de olie lastig te herkennen is. Door de sterke wind en het hoge water van de afgelopen dagen, is de olie ver op het strand aangespoeld. Rijkswaterstaat en AVR kunnen daardoor wel inschatten waar de olie ligt, maar om echt aan de slag te kunnen moet worden gewacht tot de sneeuw weg is.

Foto: Roel Dijkstra

De ploeg van AVR zal in eerste instantie bestaan uit enkele shovels en een twintigtal medewerkers. AVR heeft veel ervaring met het ruimen van gemorste of weggelekte olie. Bij incidenten in de Rotterdamse en Amsterdamse haven wordt AVR daarom regelmatig ingezet.




AVR