ABVAKABO FNV

Gesubsidieerde doorstromers zorg krijgen toch vast contract

De 2500 werknemers met een I/D-contract (Melkertbaan) die in de zorg jaarlijks gaan doorstromen naar een reguliere functie, kunnen rekenen op een dienstverband voor onbepaalde tijd. Werkgevers in de zorg zijn op de valreep akkoord gegaan met deze toezegging in het convenant over doorstroming gesubsidieerde arbeid in de zorg dat vanmiddag wordt ondertekend.

Dit is het eerste convenant waarmee de in het Najaarsakkoord gemaakte afspraak dat in 2003 10.000 I/D-banen regulier worden gemaakt, naar sector wordt uitgewerkt. Voor de sector zorg gaat het om 2554 werknemers, voor een groot deel werkzaam in verpleeg- en verzorgingshuizen en de gehandicaptenzorg. Werkgevers krijgen in 2003 voor iedere regulier gemaakte baan een tegemoetkoming van 17.000 euro. Ruim de helft van dit bedrag is betaald met de lastenverlichting die werknemers in het Najaarsakkoord kregen in ruil voor een gematigde loonontwikkeling. Het ministerie van VWS stelt na 2003 jaarlijks 30 miljoen euro ter beschikking om ook na 2003 ieder jaar ruim 2500 I/D-ers in de zorg te laten doorstromen.

Werkgevers leken in eerste instantie niet bereid om tegemoet te komen aan de eis dat er een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd aangeboden moet worden aan de doorstromers. Voor ABVAKBO FNV was dit een absolute voorwaarde. Nu de werkgevers alsnog overstag zijn zullen sociale partners, bewindslieden en gemeenten het convenant vanmiddag tekenen. Om de doorstroming te bevorderen wil ABVAKABO FNV snel met de werkgevers aanvullende afspraken maken over scholingsmaatregelen.

Fons van Leeuwen, voorlichter, 079-3536350
Pim van Loon, bestuurder verpleeg- en verzorgingshuizen, 06-51576922


05 feb 03 11:36