Nationale Postcode Loterij maakt de grutto winnaar

De Postcode Loterij stelt een bedrag van 2,3 miljoen euro beschikbaar voor de uitvoering van het project 'Nederland-Gruttoland'. Vogelbescherming Nederland, Landschapsbeheer Nederland, beiden vaste benificiënt van de loterij, zullen het project samen met BoerenNatuur Nederland, de landelijke koepel van agrarische natuurverenigingen, uitvoeren.

De drie organisaties willen met het project aantonen dat de dramatische teruggang van de grutto gestopt kan worden. Het aantal grutto's daalde de afgelopen tien jaar van 90.000 naar 45.000 broedparen. Nederland is met stip het belangrijkste broedgebied voor grutto's in de hele wereld. Het project maakt het voor veertig boeren mogelijk om hun bedrijfsvoering 'gruttovriendelijk' te maken. Met het geld van de Postcode Loterij worden de deelnemende 'gruttoboerderijen' financieel daartoe in staat gesteld. Hiermee zijn deze bedrijven in staat grasland dusdanig gefaseerd te maaien en te beweiden zodat grutto's en andere weidevogels voldoende mogelijkheden hebben om eieren te leggen, deze - waar nodig met met hulp van vrijwilligers succesvol - uit te broeden en hun jongen groot te brengen.

Naast de vergoeding voor de boeren wordt in het project Nederland Gruttoland ook veel aandacht besteed aan voorlichting, zodat meer boeren worden gestimuleerd mee te helpen om grutto's te beschermen. Het streven is dat in de toekomst veel meer boeren hun bedrijfsvoering aanpassen ten bate van de grutto. Dit project begint per 1 februari 2003 en loopt drie jaar. Daarna hopen de samenwerkende organisaties dat de Rijksoverheid de extra inspanningen van de boeren zal financieren.

De totale opbrengst van de Nationale Postcode Loterij uit het jaar 2002 is, tegen de economische verwachtingen in, net als voorgaande jaren sterk gegroeid. Maar liefst zestig procent van elk postcodelot gaat rechtstreeks naar het goede doel. Uit het jaar 2001 kon een bedrag van 179 miljoen euro worden besteed aan natuur-, milieu-, mensenrechten- en ontwikkelingssamenwerkingsorganisaties; over 2002 is dat gestegen naar een recordbedrag van 203 miljoen euro. In 2002 werden al 40 goede doelen organisaties financieel gesteund door de loterij. In 2003 groeit dat aantal naar 44.


---

Landschapsbeheer Nederland, Postbus 9756, 3506 GT Utrecht Telefoon 030-2345010, Fax 030-2310315
Email: post@landschapsbeheer.com