VERDELING MIDDELEN JEUGDGEZONDHEIDSZORG

Het college heeft een besluit genomen over de toekennen van de subsidie aan de instellingen die zich bezig houden met de jeugdgezondheidszorg van kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar. Het gaat hierbij om het grootste deel van het beschikbare budget. Burgemeester en wethouders willen hiermee voorkomen dat de Stichting Mark en Maas en de Stichting Thuiszorg West-Brabant, in de problemen komen.

In de oude situatie kregen de instellingen het geld rechtstreeks van het Rijk. In de nieuwe regeling, die geldt vanaf 1 januari 2003, maakt het Rijk het geld voor de jeugdgezondheidszorg, leeftijd 0-4, over aan de gemeente. Die moet op haar beurt dit geld weer doorsluizen aan de instellingen die zich bezig houden met de jeugdgezondheidszorg. Het bedrag dat de gemeente zal ontvangen, is bekend. Het gaat om een totaal van 472.066, verdeeld in twee posten. De grootste post is een specifieke uitkering van 441.902 dat direct aan de gemeente wordt overgemaakt. Het restant van 30.164, in de vorm van een maatwerkdeel, komt via het gemeentefonds binnen.

De beschikking van de minister is binnen, het geld nog niet. Mark en Maas en Thuiszorg willen doorgaan met de activiteiten die ze uitvoeren, maar willen wel zekerheid over de financiën. Het college geeft ze alvast die zekerheid door de subsidie vast te stellen en het geld voor te schieten in afwachting van een definitief raadsbesluit. De verwachting is dat het geld van het ministerie op korte termijn binnenkomt, zodat het risico voor de gemeente klein is.

De gemeente schiet alleen de specifieke deel voor. Over het maatwerkdeel wil de gemeente nog met de instellingen praten naar aanleiding van een werkplan dat zij indienen. Daarnaast wil de gemeente kijken of die werkplannen goed aansluiten bij de activiteiten van de GGD. Deze instelling verzorgt namelijk de jeugdgezondheidszorg voor kinderen vanaf 5 jaar. De hele nieuwe systematiek van financiering via de gemeente is door het Rijk in het leven geroepen om de verantwoordelijkheid voor de jeugdgezondheidszorg bij de gemeentes te leggen. Zo kan het beleid voor de jeugdgezondheidszorg in alle leeftijden beter op elkaar afgestemd worden.

Laatst gewijzigd 5 februari 2003