Demissionair Staatssecretaris Van Leeuwen van Cultuur heeft Utrecht uitgeroepen tot Cultuurstad 2003. Daarmee is Utrecht de eerste stad die deze titel is toegekend. Het Ministerie OC en W stelt een verrijkingsbijdrage van EUR 250.000 beschikbaar voor bijzondere projecten op het terrein van cultuureducatie. Utrecht heeft zich eind vorig jaar kandidaat gesteld vanwege de vele nieuwe initiatieven op cultuurgebied en het belang dat Utrecht hecht aan een goed kunstklimaat.

Als Cultuurstad van het jaar presenteert de gemeente Utrecht zich als regisseur van een samenhangend, breed toegankelijk en innovatief aanbod op het gebied van kunst en cultuur. Utrecht wil als cultuurstad van het jaar overstijgende projecten initiëren door thematische programmering van een samenwerkende cultuursector. Een aantal sterke spelers (Centraal Museum, Muziekcentrum Vredenburg, Stadsschouwburg) wordt in staat gesteld om enkele bijzondere nieuwe producties te produceren. Doel is een breed en nieuw publiek bereiken met kwalitatief goede producties. Belangrijk uitgangspunt bij de programmering is dat zowel de kenner als de niet-kenner aan zijn trekken komt.

Nieuw initiatief van dit stadsbestuur is het experiment Culturele Zondagen waarmee een groot en breed publiek wordt bereikt. Grote publiekstrekkers voor 2003 zijn onder andere de grote internationale tentoonstelling Neo in het Centraal Museum en de manifestatie Parasite Paradise (mobiele architectuur) in Leidsche Rijn als onderdeel van het project BEYOND (beeldende kunst in de openbare ruimte van Leidsche Rijn).

Utrecht ziet de titel van Cultuurstad 2003 als verrijking van deze initiatieven en als stap op weg naar de kandidatuur voor Europese Culturele Hoofdstad. Provincie en gemeente Utrecht zijn van plan zich aan te melden en willen in elk geval in nauwe samenwerking de Vrede van Utrecht, als bakermat voor het huidige Europa, groots vieren.

Provincie en gemeente Utrecht investeren op ruime schaal in kunst en cultuur. In de stad en de provincie wonen en werken duizenden kunstenaars, ontwerpers en theatermakers. De Utrechtse podia en musea behoren tot de best bezochte van het land en er zijn jaarlijks tal van festivals. Jaarlijks ontvangt de Utrechtse culturele sector ca. 1,5 miljoen (vooral veel buitenlandse) bezoekers. Hierbij spelen mee de compacte schaal van de Utrechtse binnenstad, het grote aantal jongeren (53.000 studenten) en de regiofunctie (voor 1,2 miljoen mensen). Ook landelijk en internationaal neemt belangstelling voor het cultuuraanbod in Utrecht nog jaarlijks toe.

Noot voor de media:
Voor meer informatie kunt u zich wenden tot Bestuurscommunicatie stadhuis Utrecht, Regie Bouma, 030 - 286 11 55.

Utrecht, 5 februari 2003.