staatsbosbeheer., 5 februari 2003

Als het aan de overheid ligt wordt het bedrijventerrein Beukenlaan in Renkum in de toekomst weer natuurgebied. Met de negentien bedrijven die er nu zijn gevestigd (waaronder rubberverwerker Vredestein) wordt gezocht naar een alternatief zodat gebouwen kunnen worden gesloopt en het Renkums Beekdal weer in oude glorie kan worden hersteld. In samenhang met andere herstelmaatregelen ontstaat er zo een robuuste ecologische verbindingszone tussen de Veluwe en het Rijndal.

Deze opmerkelijke en unieke gedaantewisseling vormt een doorbraak in het natuurbeleid en is mogelijk gemaakt door de gezamenlijke inzet van de ministeries van LNV, VROM en EZ, de provincie Gelderland, de gemeente Renkum en Staatsbosbeheer. In totaal is met de ontmanteling van het bedrijventerrein en de herinrichting tot natuurgebied max. EURO 36 miljoen gemoeid. De definitieve financiële onderbouwing van het plan wordt binnenkort vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst.

Waardevol Beekdal
De Beukenlaan in Renkum is een verouderd bedrijventerrein van ca. 12 ha groot. De grootste gebruiker is Vredestein, daarnaast zijn er nog 18 kleinere bedrijven gevestigd. Oorspronkelijk lag het in de bedoeling van de gemeente het terrein te revitaliseren. Verkenningen naar de ecologische betekenis van het gebied leidden tot nieuwe inzichten. Het industrieterrein ligt namelijk middenin het Renkums Beekdal, een gebied dat in vele opzichten bijzonder is. Zo grenzen hier twee waardevolle natuursystemen met een heel verschillend landschappelijk karakter aan elkaar: de Veluwe en het Rivierengebied. Zon landschap is van nature rijk aan flora en fauna. Het bedrijventerrein, midden in het Beekdal, vormt hierin een obstakel. Om die reden ontwikkelden gemeente, provincie en Rijk een plan voor de metamorfose van het gebied en wordt in de regio gezocht naar passende alternatieven voor de aanwezige bedrijven. Waarschijnlijk kunnen niet alle bedrijven in de regio worden geherhuisvest. Er wordt alles aan gedaan om in Renkum nieuwe vervangende werkgelegenheid te creëren op het gebied van natuur- en cultuurgerichte recreatie. Na de sloop van alle gebouwen wordt het terrein op de oorspronkelijke bodemhoogte gebracht en door Staatsbosbeheer als één geheel beheerd met het aansluitend natuurgebied.

Kwaliteitsimpuls ZW-Veluwe
De herinrichting van het Beekdal staat niet op zich, maar maakt deel uit van een uitgebreid pakket maatregelen om de ruimtelijke kwaliteit van de Zuid-West Veluwe te verbeteren. Zo zijn er o.a. ecoducten gepland bij de snelwegen en spoorwegen en moeten binnenwegen autoluw worden. Er werd 200 ha bouwland aangekocht om te worden ingericht als graasweide voor edelherten. Met grondeigenaren in de landbouwenclaven wordt overlegd over de voorwaarden waaronder ook zij hun grond op rendabele wijze kunnen beheren voor dit doel. Het niet meer gebruikte gebouwencomplex van onderzoeksinstituut ITAL, midden in het bos is afgebroken; 10 ha werd weer natuur. Rasters zijn opgeruimd en aan plannen voor beekherstel wordt voortvarend gewerkt. Verder werd een golfterrein dat was gepland op een uiterst gevoelige locatie nabij de beek verplaatst naar een meer geschikt terrein.

Veluwe2010
Basis voor alle plannen en maatregelen op de Veluwe is het beleidsplan Veluwe2010, waarmee Gelderland het gebied een kwaliteitsimpuls geeft. Veel publieke en private partijen hebben zich gecommitteerd aan het ambitieuze plan en door de gezamenlijke inspanning zijn de afgelopen twee jaar een flink aantal projecten gerealiseerd. Voorbeelden zijn de aankoop van de recreatieterreinen Stakenberg in Nunspeet en Gerrits Fles in Kootwijk, de komst van de Veluwestransferia, de sloop van de Generaal Winkelmankazerne in Nunspeet en de herbestemming van Radio Kootwijk.