De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Postbus 20018

2500 EA DEN HAAG

Datum Uw brief Ons kenmerk (Kenmerk)

5 februari VG2003-18M 2003

Onderwerp

Werkprogramma van de Raad voor Vastgoed Rijksoverheid 2003 - 2004

De Raad voor Vastgoed Rijksoverheid (RVR) stelt in overeenstemming met het instellingsbesluit, gepubliceerd in de Staatscourant 2001, nr. 188, jaarlijks een werkprogramma op. Zoals uw Kamer bij brief van 13 februari 2002 het werkprogramma 2002 is gepresenteerd, bied ik u hierbij ter kennisneming aan het werkprogramma dat met instemming van de betrokken bewindspersonen is opgesteld voor 2003 en 2004.

In de RVR participeren Domeinen (Financiën), Rijkswaterstaat (V&W), de Dienst Gebouwen, Werken en Terreinen (Defensie), de Rijksgebouwendienst (VROM) en de Dienst Landelijk Gebied (LNV). De Raad regisseert de samenwerking tussen deze vastgoeddiensten op landelijk en regionaal niveau en draagt bij aan rijksbeleid waar de vastgoeddiensten een gezamenlijk belang bij hebben, om publieke doelen effectiever en efficiënter te bereiken.

Na instelling van de in de Nota Grondbeleid aangekondigde RVR op 15 oktober 2001 is het jaar 2002 vooral gebruikt om de organisatie neer te zetten. Het Beleidskader Anticiperend Handelen dat uw Kamer op 17 mei 2002 bereikte en het project Herbestemming Militaire Terreinen waarover ik uw Kamer bij brief van 8 januari 2003 inlichtte, kwamen in 2002 tot stand. Voor het Beleidskader Anticiperend Handelen was een leenfaciliteit van ¤ 34 miljoen bij Financiën beschikbaar. Van het beleidskader hebben alle vastgoeddiensten gebruik gemaakt. In totaal is voor ¤ 21 miljoen aan leningen verstrekt. De Rijksgebouwendienst kan binnen het beleidskader de eigen leenfaciliteit voor anticiperend handelen inzetten.

De RVR zal in 2003 en 2004 de samenwerking tussen de vastgoeddiensten verder intensiveren. Daarvoor zijn van belang samenwerking op regionaal niveau, het maken van onderlinge afspraken (o.a. in de vorm van een herijkte regeling voor het realloceren van rijksvastgoed en een protocol voor het afstemmen van aankopen van rijksvastgoed), het deelnemen van ProRail (voorheen Railinfrabeheer) en de samenwerking met verwante rijksorganisaties en andere overheden en vastgoedinstanties. Kennis wordt verder ontwikkeld en gedeeld door middel van gezamenlijke opleidingen, kenniskringen en wederzijdse benutting van elkaars expertise. Vastgoedinformatie wordt toegankelijk gemaakt met een geografisch systeem, waarin de staatseigendommen en de aan- en verkoopplannen van de vastgoeddiensten inzichtelijk worden gemaakt.

De RVR zal bij een positief vooronderzoek in 2003 en 2004 de regie voeren over het herbestemmen van af te stoten militaire terreinen, en voorstellen ontwikkelen over het risicodragend deelnemen in grondexploitaties en

het verkoopbeleid ten aanzien van staatsgronden. In 2003 zal ook een geïntegreerde aan- en verkoopplanning voor 2003 - 2007 tot stand komen voor de deelnemende rijksdiensten.

In het werkprogramma gaat de RVR tevens in op de evaluatie die in 2004 zal plaatsvinden en waarover de RVR mij en de collega-bewindslieden zal adviseren.

Tot slot is voor dit werkprogramma 2003 - 2004 van belang, dat ik de Raad heb laten weten dat mijn ambtsopvolger het nodig kan vinden, dat de Raad dit programma aanpast in verband met de beleidsplannen van het nieuwe kabinet.

Hoogachtend,

De staatssecretaris van Financiën,

Steven R.A. van Eijck