ADOPT A GRANNY IS HARD NODIG

Adopt a Granny start in Egypte

Vandaag kreeg Dorcas via haar lokale partner het bericht dat granny Vasil Kucik is overleden, nog voordat er een sponsor voor hem was gevonden. Waarschijnlijk is hij overleden door de kou. Juist voor ouderen als Kucik heeft Dorcas de nieuwe hulpvorm Adopt a Granny opgezet.

Vasil Kucik (14 oktober 1930) uit Uzhgorod, Oekraïne is. Kucik was lichamelijk gehandicapt en had nog maar één been. Sinds vijf jaar was hij weduwnaar. Hun kinderen zijn enkele jaren gelden overleden. Kucik moest rondkomen van een klein pensioen van 28 euro per maand. Het huis telt twee kamers en is in slechte staat; één gedeelte is ingestort. Er is geen elektriciteit en er werd gekookt en verwarmd op hout en kolen. Het leven voor Vasil Kucik was zwaar, door zijn handicap was het moeilijk om voor zichzelf te zorgen.

Op dit moment worden ook de eerste granny s in Egypte geselecteerd. Adopt a Granny wordt daarmee uitgebreid naar vier landen: Roemenië, Oekraïne, Ethiopië en Egypte.

Leefsituatie ouderen Egypte:

Dorcas ondersteunt in Egypte al langer projecten die zich speciaal bezig houden met de zorg voor ouderen. Zo heeft Dorcas een project op het gebied van thuiszorg opgezet en heeft ook de inrichting van een verzorgingstehuis gefinancierd. Ouderen worden steeds vaker aan hun lot overgelaten omdat kinderen vanwege de armoede niet in staat zijn om voor hun ouders te zorgen of omdat ze van het platteland naar de stad zijn verhuisd en de afstand te groot is voor de dagelijkse zorg.

In de regio Minya ondersteunt Dorcas kinderen uit arme gezinnen. Maar in deze dorpen wonen ook bejaarden die onze steun hard nodig hebben. Sommigen van hen ontvangen een soort pensioen van ongeveer 13 euro per maand. Dit pensioen, dat ontoereikend is, krijgt men alleen wanneer de oudere over een identiteitsbewijs beschikt en dat is lang niet altijd het geval. De lokale partner van Dorcas kent ouderen die op straat leven of wonen onder een afdakje tussen twee huizen in.

Adopt a Granny in Egypte is gestart met twee verschillende partners van Dorcas waar we al vele jaren mee samenwerken. Zij kennen de sociale structuur van de dorpen goed en weten welke ouderen deze hulp echt nodig hebben. In verschillende dorpen in Upper Egypt worden ouderen ondersteund, niet alleen met kleding, voedsel en medische zorg, maar ook het sociale contact is belangrijk. De ouderen worden door de contactpersoon regelmatig bezocht.

Roemenië

Bejaarden moeten rondkomen van een klein pensioen. Alles wat ze in de achterliggende moeilijke jaren hebben kunnen sparen is door de enorme inflatie tot bijna nul gedaald. Het zelf verbouwen van groenten en aardappelen in de moestuin is vanwege de leeftijd niet meer mogelijk of is onvoldoende om rond te komen. Je krachten nemen als granny af en je raakt afhankelijk van de gemeenschap.

Ethiopië

Gevlucht voor de oorlog. Veel mensen om je heen zien sterven. Je kinderen overleden en toch moeten zorgen voor je kleinkinderen. Daar sta je dan om je dagelijks bestaan bij elkaar te bedelen.

Oekraïne (Transkarpaten)

Je leeft van een pensioen dat bij lange na niet genoeg is om van rond te komen. Je voelt je alleen en in de steek gelaten door de overheid. Je bent aangewezen op anderen.

We zijn erg blij met de vele aanmeldingen. Er zijn ontzettend veel ouderen in Afrika en Oost-Europa die onze ondersteuning nodig hebben. Door de aanmeldingen kunnen we meer granny s helpen en dat is hard nodig. Zo blijkt wel uit bovenstaande bericht. We hopen dan ook dat nog meer mensen zich zullen aanmelden , aldus de organisatie.

Het initiatief van Adopt a Granny is gebaseerd op de rechtstreekse vraag uit Oost-Europa en Afrika, om meer aandacht te besteden aan de hulpverlening aan ouderen die het moeilijk hebben.

De Nederlandse sponsor krijgt een map met gegevens van de geadopteerde oma of opa, compleet met foto. Het bedrag van 22,70 euro per maand, wordt door de lokale partner van Dorcas besteed aan voedsel, kleding, medische en pastorale hulp en indien nodig dagopvang aan de individuele bejaarde. Daarnaast controleert Dorcas streng, zodat de hulp goed terecht komt.

Voor meer informatie kunt u bellen met 0228 592824 of kijken op www.adoptagranny.nl