Ondertekening startdocument uitwerkingsplan streekplan

De gemeenten Roosendaal, Bergen op Zoom en Woensdrecht zullen, samen met de provincie Noord Brabant en het Waterschap Scheldekwartier alsmede het Hoogheemraadschap dit jaar gaan werken aan een Uitwerkingsplan van het Provinciale Streekplan 2002. Dit provinciale uitwerkingsplan omvat het gebied rond de Brabantse Buitensteden en Woensdrecht. Hiertoe hebben de betrokken gemeenten, het waterschap en de provincie op 10 januari 2003 een startdocument ondertekend.

Foto:De wethouders van Bergen op Zoom, Roosendaal en Woensdrecht, de voorzitter van het Scheldekwartier en de gedeputeerde van de provincie Noord-Brabant ondertekenen het startdocument

De provincie hanteert dit plan in de toekomst als toetsing voor alle gemeentelijke bestemmingsplannen. Ook ontstaat met dit plan de mogelijkheid om concrete projecten aan te pakken.

Voorwerk door StructuurvisiePlus
De gemeenten Bergen op Zoom en Roosendaal hebben gezamenlijk hiervoor in 2001 al het nodige voorwerk gedaan. In de zogeheten StructuurvisiePlus van de Brabantse Buitensteden is het gewenste toekomstbeeld voor beide gemeenten vastgesteld. De toekomstige woningbouw dient daartoe zoveel mogelijk opgevangen te worden in de bestaande stedelijke bebouwing, voor (het vasthouden en de opvang van) water dient met name in het buitengebied meer ruimte te komen. Ook worden beeklopen hersteld. Voor de dorpen is woningbouw gericht op voldoende opvang van de plaatselijke behoefte. Ook wordt er geïnvesteerd in groenprojecten, waaronder het gezamenlijke middengebied tussen Bergen op Zoom en Roosendaal.

Provinciale vertaling
Het provinciale Uitwerkingsplan voor de Brabantse Buitensteden en Woensdrecht moet min of meer de provinciale vertaling en actualisering worden van de in 2001 vastgestelde StructuurvisiePlus voor Roosendaal en Bergen op Zoom en de StructuurvisiePlus van Woensdrecht. In het Uitwerkingsplan zullen voor deze regio onder meer de woningbouw- en bedrijfsontwikkelingen tot 2012 beleidsmatig worden vastgelegd. Ook het behoud en versterking van natuur en landschap en de recreatie in het buitengebied zullen deel uit gaan maken van het op te stellen Uitwerkingsplan. Het uitwerkingsplan moet begin 2004 in ontwerp gereed zijn.

Eind 2004 vaststelling voorzien
De raadscommissies zullen maximaal betrokken worden bij de planvorming. Net als voor alle andere regio's in Noord-Brabant stelt het provinciebestuur het uitwerkingsplan definitief vast. Dit is voorzien eind 2004. Voor het zover is, zullen de gemeenten gevraagd worden hun reactie op de plannen kenbaar te maken. Gezien het vele voorwerk dat Roosendaal en Bergen op Zoom al geleverd hebben, zal het provinciale uitwerkingsplan nauwelijks veel verrassingen kunnen bevatten.