Persbericht

PERS-2003-026

Den Haag, 5 februari 2003

Rapport kostenontwikkeling zorg vraagt om politieke keuzen

Minister de Geus van VWS en minister Hoogervorst van Financiën hebben in verband met de kabinetsformatie het rapport "Financiële bouwstenen zorg" naar de Kamer gestuurd.

In de Najaarsnota 2002 en de Najaarsbrief Zorg 2002 werd een overschrijding op de zorguitgaven geconstateerd. Een ambtelijke werkgroep kreeg toen de opdracht een analyse te maken van die overschrijdingen en oplossingen aan te dragen voor de problematiek. Het rapport "Financiële bouwstenen zorg" is het resultaat van die analyse. Het rapport beschrijft feiten en geeft een overzicht van beschikbare opties voor oplossingen, maar maakt geen keuze. Die keuze is aan de politiek.

Het CPB had in december een zgn. basisraming neergelegd van 2,5 % volumegroei per jaar en aangegeven dat er bovenop die groei nog forse opwaartse risico's waren. De werkgroep heeft die opwaartse risico's nader onderzocht en nauwkeuriger bepaald.. De werkgroep komt op een opwaarts risico (de waarschijnlijke extra groei) van 2½ a 3½ miljard euro bovenop deze basisraming. Deze forse extra groei moet worden gezien tegen de achtergrond van het feit dat tussen 1999 en 2002 de jaarlijkse groei van 2,6% naar 8,8% (excl. inflatie) is gestegen. Het overgrote deel van deze groei deed zich overigens voor bij de AWBZ (verpleging en verzorging ouderen en gehandicapten). Dat geldt ook voor de verwachte extra groei in de komende kabinetsperiode.

Een van de mogelijke oplossingen is de introductie van meer eigen bijdragen. In Europa zijn dergelijke eigen betalingen een veel vaker voorkomend fenomeen dan in Nederland. De werkgroep heeft voor een bedrag van maximaal 3 miljard euro aan mogelijke eigen betalingen geïnventariseerd.

Daarnaast heeft de werkgroep een scala aan mogelijke beperkingen in het zorgverzekeringspakket geïnventariseerd.

U vindt het rapport op de website van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport: