IP/03/171

Brussel, 4 februari 2003

Commissielid Busquin is verguld met de hernieuwde toetreding van de VS tot het ITER-project

Het met het Europese onderzoeksbeleid belaste Commissielid Philippe Busquin, heeft zich zeer verheugd getoond over de aankondiging van George Bush, president van de Verenigde Staten, en van Spencer Abraham, de Amerikaanse minister voor energie, dat de VS opnieuw toetreedt tot de onderhandelingen over de bouw en exploitatie van de experimentele kernfusiereactor ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor). De ITER-partners zijn de Europese Unie, Japan, Rusland, Canada en nu dus ook de Verenigde Staten. De bijdrage van de EU in dit kernfusieproject loopt op tot 750 miljoen , wat goed is voor het leeuwenaandeel van het 1,250 miljard belopende EURATOM-kaderprogramma voor de periode 2003-2006. Het programma moet de grondvesten leggen voor de bouw van de ITER-machine, die binnen enkele jaren van start moet gaan. De totale kosten van de ITER-faciliteit zullen oplopen tot 10 miljard euro in een periode van 30 jaar.

"Ik ben uitzonderlijk blij met de beslissing van de Amerikaanse regering om terug aan boord te klimmen", aldus Commissielid Busquin. "De VS heeft veel kennis in huis op het gebied van fusiewetenschappen, naast, niet te vergeten, een grote industriële en technologische capaciteit. Door die te bundelen met de deskundigheid en middelen van Europa en van de andere industriële partners zullen de VS een aanzienlijke bijdrage leveren tot het toekomstige succes van ITER en kunnen de kosten beter worden gespreid. Europa kijkt vol verwachting uit naar de bijdrage van de vertegenwoordigers van de VS in het ITER-overleg. Zij zijn welkom om samen te werken met alle ITER-partners met het oog op een succesvolle tenuitvoerlegging van dit belangrijke project voor de ontwikkeling van een duurzame energiebron waarvan de hele mensheid zal kunnen profiteren."

Back to the future

In de periode van actieve deelname tot 1999 hebben de VS al grote bijdragen geleverd aan de eerste fasen van het ITER-project. Samen met de huidige internationale partners - Canada, Japan en de Russische Federatie - heeft Europa met grote belangstelling het diepgaande beoordelings- en herevaluatiedebat gevolgd dat in de daarop volgende jaren door de wetenschappelijke wereld in de VS is gevoerd. Dit heeft geresulteerd in een nieuw engagement van de VS en een nieuwe verbintenis om via ITER de wetenschappelijke en technologische haalbaarheid van fusie-energie voor vreedzame doeleinden aan te tonen. Het besluit van de VS om terug aan boord van het ITER-project te klimmen, dat volgt in het zog van de aanvraag van de Volksrepubliek China om ook bij de onderhandelingen te worden betrokken, maakt de kans om deze einddoelstelling te bereiken aanzienlijk groter en versterkt het vertrouwen in het potentieel van fusie-energie.

Achtergrond - Wat is ITER?

ITER is een internationaal programma voor onderzoek en ontwikkeling inzake fusie-energie dat tot doel heeft de volgende belangrijpe horde te nemen in de ontwikkeling van fusie-energie als veilige, schone en duurzame energiebron. Het is fusie-energie die de zon en de sterren aandrijft. Al sinds de jaren vijftig loopt er onderzoek naar deze energiebron en recente doorbraken hebben de belangstelling voor deze technologie alleen maar doen toenemen.

De internationale ITER-samenwerking is van start gegaan in 1987. Het ontwerp van ITER en de bouw van enkele cruciale prototype-onderdelen zijn voltooid in 2001. In november 2001 is het overleg begonnen over de definitieve tenuitvoerlegging van het project, meer bepaald over de vragen met betrekking tot de plaats waar de installatie wordt gebouwd, de wijze waarop de kosten en de verantwoordelijkheden worden verdeeld en de manier waarop het project wordt beheerd en uitgevoerd. De huidige deelnemers aan de onderhandelingen zijn Canada, de Europese Unie, Japan, de Russische Federatie en nu dus de VS. De Chinese Volksrepubliek heeft een aanvraag ingediend om bij het overleg te worden betrokken.

Naar verwachting kan ITER worden gebouwd in een periode van 10 jaar voor een bedrag van ongeveer 4,6 miljard euro, terwijl de exploitatie van de installatie over een periode van 20 jaar nog eens ongeveer hetzelfde bedrag zal vergen. De totale kosten voor de bouw en exploitatie van de faciliteit zullen dus oplopen tot ongeveer 10 miljard in een periode van 30 jaar.

Binnen de Europese Unie zijn er voorstellen voor de locatie van het project, met name Cadarache in Frankrijk en Vandellos in Spanje. Ook Canada en Japan hebben kandidaturen voor de vestigingsplaats van ITER ingediend.

Voor meer informatie, zie de websites:

http://europa.eu.int/comm/research/energy/fu/fu_en.html

http://www.iter.org/

http://www.energy.gov/HQPress/releases03/janpr/pr03026.htm

http://www.energy.gov/HQDocs/speeches/2003/janss/PPPLAllHands.html