Rijkswaterstaat ontwikkelt veelbelovend concept voor nieuw wegdek

Het innovatieprogramma Wegen naar de Toekomst van Rijkswaterstaat heeft een concept ontwikkeld voor een nieuw wegdek. Het grote voordeel van dit wegdek is dat het snel kan worden aangebracht en vervangen. Daarnaast heeft dit wegdek de eigenschappen stil, slim en energiek. Rijkswaterstaat vindt het concept veelbelovend en wil samen met de betrokken bedrijven werken aan toepassing op grotere schaal.

Vandaag wordt in Nijkerk het proefproject dat leidde tot de ontwikkeling van het Wegdek van de Toekomst afgesloten met de presentatie van de resultaten van een jaar lang testen aan vier proefvakken van een zeer stil, in de fabriek geproduceerd wegdek. Daarnaast worden proefvakken opgeleverd van een Slim en een Energiek wegdek: een Slim Wegdek dat weggebruikers ondersteunt bij het ritsen van 3 naar 2 stroken en een Energiek Wegdek dat energie opwekt uit het verschil in warmte tussen de boven- en onderkant van het asfalt. Toepassing van deze bouwwijze op grote schaal zou in de toekomst een stuk minder oponthoud kunnen betekenen voor de weggebruiker. Onderhoud en aanleg van het wegdek kan dan in de fabriek voorbereid worden. Dit is dan een eerste stap in de richting van wegen die informatie doorgeven aan de auto en bestuurder, energie opleveren voor de wegomgeving en minder belastend zijn voor de leefomgeving.

Onder de naam Holland Avenue presenteert Rijkswaterstaat een visie om de snelweg en de omgeving in samenhang te ontwerpen en zo het landschap voor de weggebruiker aantrekkelijker te maken. Prof. Francine Houben, de eerste hoogleraar mobiliteits-esthetiek voerde dit onderzoek uit voor Rijkswaterstaat. Internationaal kreeg het onderzoek al een vervolg: twaalf grote stedelijke agglomeraties hebben het concept gebruikt voor eigen onderzoek. Deze onderzoeken zullen dit voorjaar tijdens de Eerste Architectuur Biënnale in Rotterdam het licht zien.

Tegelijk met de oplevering van het Wegdek van de Toekomst maakt Rijkswaterstaat de start van negen nieuwe proefprojecten bekend.

Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Saskia Flesch, tel. 06 229 79 833.