Aanvragen Stidug 2002 beoordeeld

5 februari 2003 -
Minister Veerman van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij (LNV) heeft de aanvragen voor de Stimuleringsregeling inrichting duurzame glastuinbouwgebieden (Stidug) 2002 beoordeeld. Vijf gemeenten hebben een aanvraag ingediend. De aanvragen van gemeente Lingewaard voor het project Bergerden (10.3 mln euro), van de gemeente Noordoostpolder voor het project Luttelgeest (7.6 mln euro) en van gemeente Horst aan de Maas voor het project Californië (8.1 mln euro) zijn als hoogst scorende projecten gehonoreerd. Om het project Californië volledig te kunnen honoreren heeft de minister het aanvankelijke subsidieplafond van 20 mln euro eenmalig verhoogd. Begin volgende week ontvangen de diverse gemeenten de beschikkingen.

De vijf aanvragen:

* Bergerden; gemeente Lingewaard

* Luttelgeest; gemeente Noordoostpolder

* Californië; gemeente Horst aan de Maas

* Berlikum; gemeente Menaldumadeel

* Rundedal; gemeente Emmen
De laatste twee projecten zijn niet gehonoreerd vanwege het te laag scoren op de ranglijst respectievelijk het niet voldoen aan de entreevoorwaarden.

Op 7 juni 2002 is de Stidug-regeling opengesteld voor EUR 20 miljoen in de periode 1 juli tot 1 oktober 2002. Op 28 juni 2002 is het Beoordelingskader Stidug gepubliceerd in de Staatscourant. De minister van LNV kan op aanvraag van één of meerdere gemeenten gezamenlijk subsidie verstrekken voor de aanleg van collectieve voorzieningen in duurzaam in te richten glastuinbouwgebieden. De Stidug is een tenderregeling, waarbij projecten worden beoordeeld via een zogenaamd puntensysteem. Er worden punten gegeven voor Energie en CO2, Waterhuishouding, Landschap, Verkeer en Vervoer, Afval, Herstructurering, Ruimtelijke duurzaamheid en Multifunctionaliteit.