Onderzoek: Leegloop dreigt in beveilingsbranche

5 febrauri 2003 - "Er dreigt een leegloop van personeel in de particuliere beveiligingsbranche." Dit is een van de conclusies die Unie-bestuurder Suat Koetloe trekt, naar aanleiding van twee wetenschappelijke onderzoeken naar arbeidsvoorwaardelijke knelpunten in deze branche, uitgevoerd door de Universiteit van Tilburg (UvT). De uitkomsten van het onderzoek werden 25 november 2002 gepresenteerd in Tilburg tijdens een congres georganiseerd door vakbond De Unie in samenwerking met de UvT.

De Unie gaf opdracht voor een tweetal onderzoeken naar aanleiding van negatieve signalen van onze leden uit de branche. Het ging onder andere om het hoge ziekteverzuim, het verloop en het niet goed toepassen van de arbeidsvoorwaarden. Deze signalen waren in de ogen van De Unie geen incidenten meer. De onderzoekers van de UvT hebben de oorzaken van deze signalen in kaart gebracht. Dankzij de grote betrokkenheid en medewerking van onze leden zijn deze onderzoeken voortvarend verlopen.

De bovengenoemde problemen zijn vanuit twee invalshoeken in kaart gebracht. Onderzoeker Elton Backs heeft via een uitgebreide enquête onder de Unie-leden de arbeidstevredenheid en de betrokkenheid gemeten (objectief). Onderzoekster Eefje Wennekes heeft onderzoek gedaan naar hoe de arbeidstevredenheid wordt beleefd (subjectief).

Uitkomsten
De belangrijkste uitkomsten zijn:

* Een groot deel van de Unie-leden is niet tevreden over hun arbeidsvoorwaarden; zo is het loon te laag in verhouding met de hoeveelheid (meer dan 160 uur per periode) werk dat wordt verricht.

* Leden geven aan dat zij weinig of geen toekomstperspectief in deze branche hebben.

* Een deel van de Unie-leden voelt zich niet serieus genomen door de werkgever. Klachten worden niet snel en adequaat afgehandeld door deze werkgevers.

* Een deel van de Unie-leden is geneigd om de branche snel te verlaten als er zich mogelijkheden voordoen in andere sectoren. Dit komt met name voor onder de jongere leden die korter dan 2 jaar bij een werkgever in dienst zijn.

* Veel leden geven aan dat zij graag meer verantwoordelijke en zelfstandige functies willen uitoefenen.

Aanbevelingen
Op basis van uitkomsten van onderzoeken heeft De Unie volgende aanbevelingen gedaan aan de betrokken partijen:
* Ontwikkelen van branchebreed en branche gericht HRM-beleid met de volgende uitgangspunten:

* Loopbaanontwikkeling

* Terugdringing van het overwerk

* Verlagen van het ziekteverzuim

* Verbetering van het imago

* Het oprichten van een Platform met de volgende partijen:
1. Vertegenwoordigers van de particuliere beveiligingsbedrijven 2. Vertegenwoordigers van vakorganisaties en kaderleden 3. Vertegenwoordigers van de opdrachtgevers (VBN) 4. Externe deskundigen op het gebied van Human Resource Management

Conclusie
Suat Koetloe vindt dat werkgevers zich moeten realiseren dat de onverschilligheid van medewerkers een risicofactor vormt voor de hele branche naar de toekomst. "De branche kan zich nu geen afwachtende houding veroorloven. De onverschillige houding van medewerkers ten opzichte van hun baan kan snel veranderen in een negatieve houding wanneer er zich iets onverwachts voordoet in de branche. Ik vrees dan voor een nog grotere leegloop in de branche met alle gevolgen van dien." Hij is daarom blij dat de aanbevelingen door de werkgevers zijn aanvaard. Het oprichten van een platform gaat waarschijnlijk dit jaar plaatsvinden.

Rapport bestellen?
U kunt het rapport bestellen bij de Universiteit van Tilburg via wetenschapswinkel@uvt.nl. De kosten zijn 12,-- per rapport.

Met vriendelijke groet,

Suat Koetloe
Bedrijfsgroepvoorzitter Beveiliging


* Intropagina Beveiligingsbranche

woensdag, 5 februari 2003