ATB-route Drentsche Aa Zuid

OUDEMOLEN- Stelselmatige vernieling ATB-route Drentsche Aa Zuid loopt langzamerhand aardig in de papieren.

Met de aanleg van een aantal ATB-route's over de Hondsrug hoopte Staatsbosbeheer twee jaar geleden een eind te maken aan de wildgroei van het mountainbiken. In toenemende mate werd steeds meer gebruik gemaakt van alle paden die er maar te vinden waren in de boswachterijen en natuurterreinen van Staatsbosbeheer. Recreatie is één van de kerntaken van Staatsbosbeheer, het gaat dan om rustige vormen van recreatie als wandelen, paardrijden en fietsen. Staatsbosbeheer streeft ernaar om voor deze recreanten een zo goed mogelijk gastheer te zijn. Om de natuur en de recreatie goed tot zijn recht te laten komen moet Staatsbosbeheer haar terreinen goed inrichten en zoneren. Dit laatste is zeker het geval bij recreatievormen die elkaar niet goed verdragen. Om hierin te kunnen sturen heeft Staatsbosbeheer in samenwerking met het Recreatieschap Drenthe en de verschillende Fietsverenigingen een aantal ATB-route's ontwikkeld en uitgezet. De ATB-route's zijn dusdanig uitgezet dat zij zo min mogelijk wandelroute's en ruiterroute's doorkruisen.

Het grote onderhoud van deze route's is in handen van Staatsbosbeheer en het Recreatieschap en met de verschillende fietsverenigingen zijn afspraken gemaakt voor het kleine onderhoud. Te denken valt hierbij aan het plaatsen of vervangen van routepalen en de bijbehorende markeringen. Voor onderhoud aan ATB-route Drentsche-A Zuid is FTC het Kamrad uit Assen verantwoordelijk.
Sinds de aanleg van deze route komen er bij Staatsbosbeheer stelselmatig klachten binnen over vernielde of totaal verdwenen markeringen en palen, en dan gaat het niet om één paaltje of bordje. Blijkbaar is er iemand of meerdere personen die een hekel hebben aan deze vorm van recreatie. Mocht deze persoon of personen zich geroepen voelen om met Staatsbosbeheer over de onhoudbare situatie te praten dan staat bij ons altijd de deur open en kunnen we proberen om gezamenlijk tot een oplossing te komen.

Staatsbosbeheer heeft tot op heden geen idee van de daders en heeft inmiddels bij de politie aangifte van vernieling gedaan. De schade bedraagt inmiddels 5000 euro.


---

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met H.Offringa van Staatsbosbeheer tel. 0592 - 23 13 07 of 06-55342419 of met H.Hartog van het Recreatieschap tel. 0521-593210