In de reconstructiepilot Notter is het eerste veehouderijbedrijf aangekocht. Met de pilot 'reconstructie Notter' laat de provincie Overijssel op beperkte schaal zien wat in de praktijk het resultaat van het reconstructieproces voor het platteland is. Voor dit proces is grondmobiliteit van groot belang.

De geslaagde aankoop en uiteindelijke verplaatsing van een veehouderijbedrijf in Notter (gelegen tussen Nijverdal, Wierden en Rijssen) is daarom een belangrijke eerste stap in de richting van een totale reconstructie van het Overijsselse landelijke gebied.

Mobiliteit

Om de gewenste grondmobiliteit waar te kunnen maken, is de aankoop van voldoende landbouwgrond in Notter noodzakelijk. De provincie Overijssel heeft daarvoor geld beschikbaar gesteld. De Dienst Landelijk Gebied, die ook betrokken was bij de eerste plannen voor het voorbeeldproject Notter, heeft inmiddels de onderhandelingen over de aankoop van het eerste complete landbouwbedrijf succesvol afgesloten.

Hiermee is een hele belangrijke stap gezet om het project te kunnen vervolgen. De grond, die per 2005 vrijkomt, wordt gebruikt om de landschappelijke kwaliteit te vergroten. Zo is een deel bestemd voor nieuwe natuur. Een deel wordt gebruikt voor waterretentie en voor uitbreidingsmogelijkheden van de bestaande landbouw. Zodat ook de landbouw kan blijven voldoen aan de strenger wordende milieuwetten.

Een ander onderdeel van de pilot reconstructie Notter bestaat onder andere uit de aanleg van een landschapscamping en uit de bouw van een Kulturhus in Notter. De plannen hiervoor verkeren in een vergevorderd stadium. Naar verwachting kan met de bouw van het kulturhus in het najaar worden begonnen en volgt de realisatie van de landschapscamping mogelijk in 2004.

Doel
Doel van de pilot in Notter (en dus van de reconstructie in het geheel) is:

· Bevordering van beeindiging en/of verplaatsing van intensieve veehouderijbedrijven naar locaties buiten de begrensde natuurgebieden. De verplaatsing van het veehouderijbedrijf in Notter is hier een concreet voorbeeld van.

· Verwijderen van of nieuwe functies geven aan vrijkomende agrarische bedrijfsgebouwen.

· Behoud of verbetering van landschappelijke kwaliteit.

· Herstel van hydrologische systemen, voorkomen van wateroverlast en het opheffen van verdroging. Het herstel van de oorspronkelijke, slingerende loop van de Regge is hier een concreet voorbeeld van. Door de Regge opnieuw te laten meanderen ontstaat er een vertraagde afvoer, waardoor ongecontroleerde wateroverlast, maar ook verdroging sterk verminderd.

· Ontwikkeling van nevenactiviteiten bij agrarische bedrijven waar de intensieve veehouderij wordt beëindigd. Bijvoorbeeld door de ontwikkeling van een landschapscamping.

· Vermindering van het locale mestoverschot.

· Verbetering van de leefbaarheid. Onder andere door de realisatie van Kulturhusen.

· Realisering van de Ecologische Hoofdstructuur. Dit gebeurt door vrijkomende landbouwgrond deels een natuurfunctie te geven.

Dierziekte

De gekkekoeien-ziekte en de varkenspest zijn een paar van de dierziektes waar Nederland en Overijssel de afgelopen jaren helaas mee geconfronteerd werden. Die dierziektes waren er mede de oorzaak van dat de Reconstructiewet Concentratiegebieden van kracht werd. Die wet is de basis voor de totale verbetering van de kwaliteit van het landelijk gebied, met als resultaat een duurzame inrichting van het platteland.

In 2002 hebben Gedeputeerde Staten van Overijssel een planuitwerking voor Overijssel vastgesteld. De werkgroep Notter deed in diezelfde periode een voorstel aan Gedeputeerde Staten om een concreet voorbeeldproject te starten. Gedeputeerde Staten stemden hiermee in, waardoor de 'pilot reconstructie Notter' een feit werd.

Klik hier voor veelgestelde vragen (plus antwoorden) over de reconstructie.

Bron: Petra Timmer, 038 - 425 23 18


© 05-02-2003 Provincie Overijssel