Wereld Natuur Fonds Nederland

Persbericht 5 februari 2003

ORGANISATIE- EN PERSONELE WIJZIGING BIJ
WERELD NATUUR FONDS

Het bestuur van het Wereld Natuur Fonds heeft onlangs besloten de bestuursstructuur aan te passen. Vanaf 1 januari 2003 heeft de Stichting Wereld Natuur Fonds een Raad van Toezicht en wordt de organisatie bestuurd door de directie, bestaande uit leden van het voormalig managementteam. De algemeen directeur mr. H. Voortman zal na de zomer zijn functie over-dragen aan drs. N. van Heijst. De voorzitter van de Raad van Toezicht dr. G.J. Wijers heeft te kennen gegeven geen gebruik te maken van de mogelijkheid om een tweede voorzitterstermijn bij het Wereld Natuur Fonds te accepteren.

Verandering bestuursstructuur

Een continue professionalisering en verdere groei van het Wereld Natuur Fonds hebben ertoe geleid dat het bestuur in toenemende mate verantwoordelijk is voor het toezicht op de organisatie en voor belangrijke benoemingen. De verantwoordelijkheid voor de dagelijkse leiding van de natuur-beschermingsorganisatie is steeds meer komen te liggen bij het managementteam. Deze praktisch gegroeide situatie is per 1 januari 2003 geformaliseerd. Met als gevolg dat het bestuur met ingang van die datum Raad van Toezicht van de Stichting is. De Stichting Wereld Natuur Fonds wordt vanaf die datum bestuurd door de directie, bestaande uit de algemeen directeur en drie mede-directeuren. Deze structuurwijziging heeft geen consequenties voor het natuurbeschermingswerk, noch voor de donateurs en noch voor de medewerkers.

Nieuwe directeur

De Raad van Toezicht heeft de heer drs. N (Niek) van Heijst, 48 jaar, per 1 juni 2003 benoemd bij het Wereld Natuur Fonds, waar hij in september de huidige algemeen directeur de heer mr. H (Hans) Voortman, 59 jaar, zal opvolgen. Van Heijst is op dit moment nog adjunct-directeur bij Staats-bosbeheer. Voortman heeft als algemeen directeur de afgelopen jaren met succes leiding gegeven aan de verdere ontwikkeling van het Wereld Natuur Fonds. Vorig jaar heeft hij reeds aangegeven dat in 2003 in zijn opvolging zou moeten worden voorzien, omdat hij meer tijd wil krijgen voor andere activiteiten. De Raad van Toezicht heeft met Van Heijst een algemeen directeur benoemd met een grote staat van dienst op het gebied van natuurbescherming. Bovendien een persoon met ruime bestuurlijke ervaring. Niek van Heijst, bioloog, kijkt uit naar zijn nieuwe functie. Van Heijst zelf hierover: "Het Wereld Natuur Fonds is altijd bezig met het zoeken naar nieuwe werkbare oplossingen in het belang van de toekomst van de natuur. En hoe je daaraan bij kunt dragen, of je nu WNF-Ranger (jeugdlid), vrijwilliger, donateur, consument of ondernemer bent. Natuurbescherming wordt de komende jaren alleen maar belangrijker. Ik kijk ernaar uit om daaraan in mijn nieuwe functie met volle kracht bij te dragen, samen met de medewerkers van het Wereld Natuur Fonds in Nederland en in het wereldwijde WWF-netwerk en met alle mensen die ons in ons werk steunen."

Voorzitter

De voorzitter van de Raad van Toezicht, de heer dr. G.J. (Hans) Wijers, heeft aangegeven dat hij geen gebruik zal maken van de mogelijkheid om een tweede voorzitterstermijn bij het Wereld Natuur Fonds te accepteren. Wijers is tot de conclusie gekomen dat het voorzitterschap van het Wereld Natuur Fonds niet goed te combineren is met dat van het komende voorzitterschap van de Raad van Bestuur van Akzo Nobel. Wijers is hierover heel duidelijk: "Mijn toekomstige rol bij Akzo Nobel zal heel veel tijd, aandacht en energie vereisen. Een goede invulling van de voorzittersfunctie van het Wereld Natuur Fonds vereist ook de nodige tijd en flexibiliteit in je agenda. Daar komt bij dat de voorzitter van het Wereld Natuur Fonds Nederland een steeds belangrijker rol speelt in de internationale WWF-organisatie. Dat betekent ook regelmatig een fors tijdsbeslag voor reizen naar het buitenland. Ik moet gewoon om praktische redenen een keuze maken; het kan jammer genoeg echt niet goed samen. Daarnaast is het niet ondenkbaar dat de combinatie van deze twee functies ook principieel moeilijk te beantwoorden vragen oproept. De belangen van een groot internationaal bedrijf en die van een wereldwijde natuurbeschermingsorganisatie lopen nu eenmaal niet altijd naadloos parallel." De Raad van Toezicht heeft inmiddels de eerste stappen gezet om in de opvolging van Hans Wijers te voorzien. Hans Wijers is sinds 1 juli 1999 voorzitter van het Wereld Natuur Fonds in Nederland en zijn termijn loopt op 1 juli a.s. af. De Raad van Toezicht hoopt voor die tijd een nieuwe voorzitter te kunnen benoemen.

Samenstelling Raad van Toezicht en Directie

De Raad van Toezicht van Stichting Wereld Natuur Fonds Nederland staat onder voorzitterschap van dr. G.J. Wijers en wordt mede gevormd door H.J. Hielkema (penningmeester), mw. prof.dr. J.M. Cramer, ir. M.E.E. Enthoven, mw. C.Th.M. van der Ouderaa, prof.mr. L.H.A.J.M. Quant (secretaris), ir. J.P. van Soest en mw. drs. S.C. Wolff. De directie van Stichting Wereld Natuur Fonds Nederland bestaat per 1 januari 2003 uit de algemeen directeur mr. H. Voortman, dr.ir. G.M. van den Top (directeur Natuurbescherming), M.G.A.C. van den Tweel (directeur Marketing & Communicatie) en mw. drs. E. Visser (directeur Financiën & Bedrijfsondersteuning).


---

Op aanvraag beschikbaar:

- foto Niek van Heijst

- foto Hans Voortman

- foto Hans Wijers

Meer informatie:Marie-Christine Lanser-Reusken, persvoorlichter Tel. 030-69378374 of mobiel 06-21548657
Email: mlanser@wwf.nl


-
Wereld Natuur Fonds
unit persvoorlichting
Boulevard 12
3707 BM Zeist