Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 2509 LV Den Haag der Staten-Generaal Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1a Telefoon (070) 333 44 44 Telefax (070) 333 40 33 2513 AA 's-GRAVENHAGE

Uw brief Ons kenmerk B&GA/BR&I/02/97052a

Onderwerp Datum Uitvoering van de Algemene bijstandswet 5 februari 2003 door de gemeente Haarlem

./. Hierbij ontvangt u het rapport De uitvoering van de Algemene Bijstandswet door de gemeente Haarlem. Het rapport heeft betrekking op een verdiepend onderzoek van de Inspectie Werk en Inkomen (IWI). Het onderzoek bij de gemeente Haarlem moet gezien worden in het kader van de zogenaamde Quick Scan, een in 2001 uitgevoerd onderzoek naar de kwaliteit van de uitvoering bij alle gemeenten. Naar aanleiding van de resultaten van dit landelijke onderzoek heeft minister Vermeend op 6 december 2001 in een brief aan de Tweede Kamer (SOZA-01-1033) aangegeven, dat op grond van de ernst van de geconstateerde tekortkomingen een verdiepend onderzoek bij de gemeenten Almelo en Haarlem zal worden uitgevoerd. Over de resultaten van het verdiepend onderzoek bij de gemeente Almelo heb ik u op 26 september jl. per brief (SOZA-02-634) geïnformeerd.

Vanwege de niet actuele informatievoorziening door de gemeente Haarlem heeft de IWI haar onderzoek voor wat betreft de rechtmatigheid gebaseerd op gemeentelijke gegevens tot en met het eerste kwartaal 2002. De IWI beoordeelt de in de onderzoeksperiode vastgestelde tekortkomingen als "zeer ernstig". De IWI signaleert een onaanvaardbare achterstand bij de uitvoering van de heronderzoeken, een onaanvaardbare achterstand bij de verwerking van de belastingsignalen en onvoldoende handhaving van aan cliënten opgelegde verplichtingen. Naast de rechtmatigheidstekortkomingen signaleert de IWI een probleem met de bevordering van uitstroom uit de bijstand. Dit probleem hangt deels samen met de gesignaleerde achterstand bij de uitvoering van de heronderzoeken. Om de gesignaleerde tekortkomingen op te heffen heeft de gemeente Haarlem een aantal maatregelen getroffen. De ingezette verbeterprojecten zijn per 1 januari 2003 grotendeels afgerond. Van de ten tijde van het onderzoek afgeronde verbeterprojecten geeft de IWI aan dat deze het gewenste resultaat hebben gehad.

Naar aanleiding van de resultaten van dit onderzoek heeft de IWI de gemeente Haarlem onder verscherpt toezicht geplaatst. Het gaat hier om de zwaarste vorm van toezicht, waarbij



2

de gemeente Haarlem zich per kwartaal actueel dient te verantwoorden over de uitvoering en over de voortgang en resultaten van de verschillende verbeterprojecten. De onderzoeksresultaten geven mij geen aanleiding aanvullende maatregelen te treffen bovenop de reeds met ingang van 2001 toegepaste en voort te zetten korting op de bevoorschotting van de rijksvergoeding, de eventueel nog op leggen definitieve financiële maatregelen over de jaren 2001 en 2002 en het door de IWI ingezette verscherpte toezicht. De door de IWI geconstateerde tekortkomingen in de uitvoering vormen voor mij wel aanleiding om vooralsnog geen bestuurlijke afspraken met de gemeente Haarlem voor te bereiden in het kader van de Agenda voor de Toekomst.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(M. Rutte)