Welkom bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten

Inzet werkgevers voor CAO-Gemeenten bekend (05/02/03)

Het College voor Arbeidszaken van de VNG (CvA), de werkgeversvereniging van alle Nederlandse gemeenten, heeft vandaag zijn inzet bekend gemaakt voor een nieuwe CAO voor de gemeenten. Het CvA zet in op een looptijd van twee jaar. Voor het eerste jaar bieden de gemeentelijke werkgevers een loonontwikkeling van 2%. Voor het tweede jaar stelt het CvA een salarisontwikkeling voor van 1,5%, gelijk aan het verwachte inflatiepercentage voor 2004 en 2005.

Voor de komende onderhandelingen is weinig financiële ruimte beschikbaar. Dit is het gevolg van de teruglopende economie, de bezuinigingen ten laste van de gemeenten door het demissionaire en het toekomstige kabinet en de aanzienlijke stijging van de pensioenpremies. De gemeentelijke werkgevers zetten daarom in op een sobere loonontwikkeling, liefst gedurende een langere tijd.

Daarnaast zetten de gemeentelijke werkgevers in op een beleidsarme CAO. Dit moet ruimte bieden om gedurende de looptijd van de CAO afspraken uit het verleden nader uit te werken en uit te voeren.

De nieuwe CAO, die geldt voor 180.000 medewerkers in 489 gemeenten, moet ingaan per 1 april 2003.

Den Haag, 5 februari 2003