Op 8 november 2002 nam de veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN) resolutie 1441 aan. In deze resolutie krijgt Irak een 'laatste kans' om zich te ontwapenen. Om te controleren of het land beschikt over massavernietigingswapens, heeft de VN opnieuw een team van wapeninspecteurs gestuurd. Dit dossier geeft meer informatie over de kwestie Irak en het standpunt van de Nederlandse regering.

Brieven aan het parlement

* Rapportage Blix en El-Baradei
(30-01-03)


* Declaratie massavernietigingswapens Irak (17-12-02)


* Amerikaans verzoek aan Nederlandse regering (06-12-02)


* Amerikaans verzoek aan Nederlandse regering (21-11-02)


* Veiligheidsraadsresolutie Irak
(11-11-02)

Nieuwsberichten

* Beleid regering blijft gericht op ontwapening Irak Het beleid van de Nederlandse regering is en blijft gericht op de ontwapening van Irak. Dat schrijft minister De Hoop Scheffer (Buitenlandse Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer. Resolutie 1441 van de VN-Veiligheidsraad en alle voorafgaande resoluties maken serieuze inspecties mogelijk maar eisen daarbij vooral ook de actieve medewerking van Irak. (30-01-03)


* Verenigde Staten richten verzoek aan Nederlandse regering over Irak
De Verenigde Staten hebben een verzoek gericht aan de Nederlandse regering om bij te dragen aan de planning ten behoeve van een mogelijk militair optreden voor het geval Irak niet of onvoldoende meewerkt aan de uitvoering van resolutie 1441 van de VN-Veiligheidsraad. De regering onderzoekt in hoeverre zij aan dit verzoek gevolg kan en wil geven. Dat schrijven de ministers De Hoop Scheffer (Buitenlandse Zaken) en Korthals (Defensie) in een brief aan de Tweede Kamer. (22-11-02)


* De Hoop Scheffer verwelkomt Irak-resolutie Veiligheidsraad Minister De Hoop Scheffer (Buitenlandse Zaken) verwelkomt resolutie 1441 van de VN-Veiligheidsraad, waarin Irak 'een laatste kans' krijgt om met de VN samen te werken. Het centrale element in de resolutie is de aanscherping van het inspectieregime, zodat de VN-wapeninspecteurs hun taken efficiënt, op korte termijn en zonder beperkingen kunnen uitvoeren. Volgens De Hoop Scheffer moet het Iraakse leiderschap thans deze laatste kans grijpen om zelf uitvoering te geven aan de beslissingen van de Veiligheidsraad. Dat is de enige manier om op vreedzame wijze een einde te maken aan de bedreiging van de internationale vrede en veiligheid, aldus de minister. (12-11-02)

Achtergrond

* Landeninformatie: Irak

* Ontwikkelingssamenwerking Nederland-Irak
* Tekst VN-resolutie 1441 (website VN)