Beveiligingsbranche: Nieuwe tijden (UnieVisie)

5 februari 2003 - Er is een nieuwe UnieVisie uit voor de beveiligingsbranche genaamd 'Nieuwe tijden'.

Nieuwe tijden
Niet alleen in de beveiligingssector, maar ook in de Unie-bedrijfsgroep Beveiliging, treden veranderingen op. Vanaf september 2002 heeft Wim Brouwer de leiding van de bedrijfsgroep overgedragen aan Suat Koetloe, die terzijde zal worden gestaan door Peter Roos. Wim Brouwer heeft het voorzitterschap van de bedrijfsgroep Uitzendbranche op zich genomen.

Suat Koetloe is geen onbekende. Al enkele jaren is Suat de tweede man achter Wim Brouwer. Peter Roos is sinds een paar jaar betrokken bij de beveiligingsbranche als bestuurder vanuit het regiokantoor te Hoofddorp. Het is nu aan hen om samen met de leden en andere Unie-bestuurders de belangen van de leden in de beveiliging optimaal te blijven behartigen.
(Foto's Suat en Peter)

Nieuwe efficiënte kaderstructuur
In de afgelopen twee jaar heeft de beveiligingssector heel wat veranderingen doorgemaakt. De grootste bedrijven in Nederland zijn door buitenlandse ondernemingen overgenomen. Bekende voorbeelden daarvan zijn de overname van Group 4 door Falck, VNV door Securitas en Randon door Securicor. Door deze wijzigingen is ons kaderledenbestand er niet overzichtelijker op geworden. Daarnaast hebben wij samen met de kaderleden de behoefte om het bestand grondig op te schonen. Dit moet leiden tot een vernieuwend, jong en dynamisch kaderbestand met een structuur waardoor onze kadergroepen zich ook in de toekomst kunnen blijven vernieuwen.

Op basis hiervan hebben wij in eerste instantie een inventarisatie gemaakt van de bedrijven die nu in de LBGB (landelijk bedrijfsgroep beveiliging) vertegenwoordigd zijn. Hieruit zijn de volgende bedrijven overgebleven:

* Falck (voorheen NVD, Seceurop, Group 4 en Security Check)
* Securitas (voorheen VNV en B&M e.a.)

* Securicor (voorheen Randon)

* Prened

* CSU Security

* GeldNet

Na deze inventarisatie heeft de LBGB besloten maximaal 3 kaderleden per bedrijf te benoemen voor deze groep. Dit heeft te maken met snelheid en efficiency. Ontwikkelingen op het terrein van de CAO, sociale wetgeving, pensioenen, werkwijze van bedrijven en dergelijke vergen snel en adequaat handelen. Alleen zo kan De Unie haar positie in de beveiliging verbeteren en volledig waarmaken. Een kleine maar representatieve bedrijfsledengroep kan sneller inspelen op bepaalde situaties wanneer dit noodzakelijk is.
Deze verandering heeft ook gevolgen voor de diverse Bedrijfsgroepen (BGB's) in de regio. De samenstelling van een BGB gaat veranderen. Per functie zullen er maximaal 2 kaderleden benoemd worden in de BGB, zodat elke functiegroep vertegenwoordigd is. Dit leidt uiteindelijk tot een bredere vertegenwoordiging van leden dan voorheen. Belangrijk is dat kaderleden zich om de twee jaar kandidaat kunnen stellen voor de BGB, waardoor er meer roulatie komt. Dit verbetert de kwaliteit van alle kaderleden. De Unie blijft investeren in haar kaderleden door middel van allerlei scholingsmogelijkheden te bieden.

Kort samengevat komt de structuur van de BGB en LBGB er volgens onderstaande schema's uit te zien:

VPB CAO 2002 - 2004
De belangrijkste wijzigingen vanaf 1 januari 2003 zijn: 1. loonsverhoging van 4 procent; dit geldt voor iedereen die in dienst is bij een particuliere beveiligingsbedrijf; 2. nieuwe aangepaste (hogere vergoeding) reiskosten en -tijden berekeningssysteem.
3. hogere maaltijden vergoeding;
4. ADV - dag telt mee in het overwerk;
5. een toeslag van 35% voor het werken op een roostervrije dag, ongeacht of de werknemers wel of niet verplicht is om te werken op deze dag.
6. een toeslag van 50% voor het werken op een doordeweekse feestdag, maar geen compensatie in vrije tijd;
7. onderzoek naar het terugdringingen van overwerk; 8. studieafspraak naar mogelijkheden om de sector gezonder te maken door het voorkomen en verminderen van het hoge ziekteverzuim in deze sector.

Commissies in de beveiligingssector
Mede op initiatief van De Unie zijn er een aantal paritaire commissies (waarin werknemers en werkgevers vertegenwoordigd zijn) in het leven groepen op basis van CAO-afspraken.
Deze commissies hebben de taak om onderwerpen en afspraken die in de CAO opgenomen zijn, uit te werken in kleinere groepen. Vervolgens wordt dit als eindresultaat en/of advies voorgelegd aan alle CAO-partijen. Indien er overeenstemming wordt bereikt tussen de CAO-partijen dan kunnen de nieuwe afspraken worden uitgevoerd. De volgende commissies zijn nu volop bezig:

* Commissie terugdringing van overwerk. Doel is het voorkomen van ongewenst en ongezond overwerk.

* Commissie sociale zekerheid. Deze commissie gaat zich bezig houden met het ziekteverzuim en de ontwikkelingen op het gebeid van de sociale zekerheid.

* Commissie reiskosten en -tijdenregeling. De taak voor deze commissie is de verbetering en optimalisering van de berekeningssystematiek van de afstand tussen woon-werkverkeer.

Verkoop ADV- en vakantiedagen
In het verleden werden er nogal eens ADV- en/of vakantiedagen uitbetaald, omdat niet al het verlof was opgenomen. Dit was op grond van de CAO en het Burgerlijk wetboek (7:640) niet toegestaan! Nu de wet op dit onderdeel is gewijzigd, is gedeeltelijke verkoop van vakantiedagen wel mogelijk. Dit moet dan wel via de CAO geregeld worden. Met de nieuwe CAO die per 1 april 2002 van kracht is geworden, is ook dit uiteindelijk gerealiseerd.
Op grond van Artikel VI.3. van de CAO is het nu mogelijk om de zogenaamde 'bovenwettelijke' vakantiedagen te laten uitbetalen. Voor werknemers met een fulltime (160 uren) contract zijn dat 5 dagen. Omdat de CAO per 1 april 2002 van kracht is geworden, betekent dit dat er over 2002 maximaal 3,75 vakantiedagen mogen worden uitbetaald. Nu gedeeltelijke verkoop van vakantiedagen mogelijk is geworden, is in de CAO ook een afspraak gemaakt over de prijs van een vakantiedag. In Artikel I.I.33. is bepaald dat het vakantieloon bestaat uit het basissalaris, vermeerderd met de gemiddelde toeslag bijzondere uren, feestdagentoeslag en het structurele overwerk.
Uitruil van ADV-dagen is slechts mogelijk nadat hierover een regeling met de ondernemingsraad of vakorganisaties is getroffen. De waarde van een ADV-dag is dan gelijk aan het basissalaris (dus zonder de gemiddelde toeslag).

Met vriendelijke groet,

Suat Koetloe
Bedrijfsgroepvoorzitter Beveiliging

* Intropagina Beveiligingsbranche

woensdag, 5 februari 2003