Persberichten

Nieuw onderzoek luchtkwaliteit Carnisselande/Portland

BARENDRECHT De colleges van burgemeester en wethouders van Barendrecht en Albrandswaard laten naar alle waarschijnlijkheid een nieuw onderzoek doen naar de luchtkwaliteit in de vinex-locatie Carnisselande / Portland. Dat heeft de Barendrechtse wethouder Kees Silvis gisteravond in de raadsvergadering aangekondigd. De colleges hebben sterke aanwijzingen dat bepaalde locatiespecifieke elementen niet zijn verwerkt in de kaart die nu door de provincie wordt gehanteerd. Daarmee wordt gedoeld op de geluidswal ten noorden van de nieuw-bouwlocatie en op de nog aan te leggen beplanting. Enkele door Barendrecht en Albrandswaard geraadpleegde specialisten achten het zeer waarschijnlijk dat deze elementen een positieve uitwerking hebben op de lokale luchtkwaliteit. Het nieuwe onderzoek zal waarschijnlijk worden uitgevoerd door TNO en de resultaten moeten over uiterlijk zes weken bekend zijn.

Een aantal weken geleden werden Barendrecht en Albrandswaard plotseling geconfronteerd met nieuwe, strengere Europese regels ten aanzien van de luchtkwaliteit. Deze regels gaan pas in 2010 in, maar gelden nu al voor nieuwbouwlocaties. Door de matige luchtkwaliteit in het Rijnmondgebied en de aanwezigheid van de A15 had de provincie becijferd dat de hoeveelheid stikstofdioxide in de noordelijke wijken van Carnisselande / Portland boven de Europese grens uit zou komen. De bouw van ongeveer 1.000 huizen is hierdoor in gevaar. Wethouder Kees Silvis reageerde gisteravond tijdens de raadsvergadering op een aantal interpellatie-vragen van VVD-raadslid Klaas Orsel. Daarbij vertelde hij dat Gedeputeerde Staten van de provincie met betrekking tot het bestemmingsplan Sportpark Smitshoek waarschijnlijk alleen goedkeuring gaat verlenen voor het zuidelijk deel. Dat zou een ongewild precedent scheppen voor het bestemmingsplan Carnisselande Noord (Vrijheidsakker en Vrijenburg) dat begin maart verder in procedure moet. Voor die tijd wil Kees Silvis duidelijkheid over de juistheid van het door de provincie gehanteerde kaartmateriaal. ,,We gaan de situatie zo goed mogelijk in kaart brengen. Eerst nemen we de meetgegevens van de provincie nader onder de loep en waarschijnlijk gaan we daarna ook zelf nog een onderzoek laten doen. Tegelijkertijd wil ik mij richting provincie, stadsregio en rijk sterk maken voor bronmaatregelen. Dit zijn maatregelen die de uitstoot van de industrie en van het verkeer verder terug moeten dringen. Daarnaast mag het natuurlijk duidelijk zijn dat wanneer ook ons onderzoek uitwijst dat de nieuwe normen niet gehaald worden wij niet van plan zijn om in die uiterst noordelijke zone van Carnisselande / Portland huizen te bouwen. Maar in dat geval zullen we door de andere overheden wel financieel gecompenseerd moeten worden Verder heeft de wethouder aangekondigd dat hij in maart de Barendrechtse gemeenteraad nader zal informeren door middel van een rapportage

Bomeninspectie
Behalve de discussie rond de luchtkwaliteit werd er gisteravond in de gemeenteraad ook nog gesproken over de bomeninspectie. Feitelijk betrof dit nog een staartje van de begrotingsraad van november 2002. De fractie van D66 had toen een motie ingediend om door te gaan met de jaarlijkse bomeninspecties. Dit om kosten door aansprakelijkheid bij persoonlijke ongelukken of schades te vermijden. Het college van b&w wilde tijdens de begrotingsraad eerst de financiële mogelijkheden bekijken. Dat is nu gebeurt en voor dit jaar is daarom een bedrag gevonden van ruim 50.000 om de bomeninspecties alsnog doorgang te laten vinden.