Persberichten

Herdenking watersnoodramp Albrandswaard massaal bezocht

PERSBERICHT

Rhoon,3 februari 2003

De herdenkingsbijeenkomst in de Nederlands Hervormde kerk aan de Groene Kruisweg in Poortugaal is afgelopen zaterdag meer dan goed bezocht. Ruim 400 mensen waren aanwezig om met elkaar stil te staan bij de gebeurtenissen van 1 februari 2003 en om de slachtoffers te herdenken.

Burgemeester Anja Latenstein van Voorst Woldringh stond in haar speech uitgebreid stil bij wat er 50 jaar geleden is gebeurd en wat dat voor impact heeft voor een samenleving en de privé-omstandigheden van de nabestaanden, maar ook van de hulpverleners. Het leven is voor hen nooit meer hetzelfde geworden.
Ook refereerde de burgemeester aan de persoonlijke gesprekken die zij met de nabestaanden en hulpverleners uit die tijd heeft gevoerd. Dat waren vaak emotionele gesprekken waarbij heel duidelijk werd wat een angst en ontreddering, maar ook moed en gemeenschapszin er in die dagen heerste.
In de door de gemeente Albrandswaard uitgegeven brochure Watersnood in Rhoon en Poortugaal 1953-2003 zijn delen van deze, vaak indringende, gesprekken opgenomen.

Tijdens de herdenkingsbijeenkomst, waarbij La Bona Futura voor passende muziek zorgde, droegen mevrouw Jeannette Leenheer en een aantal kinderen van de Don Boscoschool passende gedichten voor. Dijkgraaf T. Beishuizen noemde ook de vroegere watersnoodrampen en benadrukte dat we alert moeten blijven op het water en moeten blijven investeren in projecten om het water tegen te gaan. Aansluitend aan de bijeenkomst legde burgemeester Anja Latenstein van Voorst Woldringh samen met de nabestaanden bloemen op de graven van de slachtoffers in Rhoon en Poortugaal.
Wethouder Erwin de Jongh legde samen met de nabestaanden bloemen op het graf van de heer J. Verheij in Hoogvliet.