Persbericht

PERS-2003-028

Den Haag, 5-02-2003

Werkprogramma van de Raad voor Vastgoed Rijksoverheid 2003-2004

De Staatssecretaris van het ministerie van Financiën heeft het werkprogramma 2003-2004 van de Raad voor Vastgoed Rijksoverheid (RVR) ter kennisname aangeboden aan de Tweede Kamer.

Het werkprogramma is vastgesteld, nadat de bewindspersonen van Financiën, V&W, VROM en LNV en Defensie ermee hebben ingestemd. Voor deze bewindspersonen participeren de vastgoeddiensten Domeinen, Rijkswaterstaat/ProRail, de Rijksgebouwendienst, de Dienst Landelijk gebied en de Dienst Gebouwen, Werken en Terreinen in de RVR.

Om publieke doelen te bereiken regisseert de RVR de samenwerking tussen de vastgoeddiensten en draagt bij aan rijksbeleid waar de vastgoeddiensten een gezamenlijk belang bij hebben.

Het werkprogramma 2003 ­ 2004 zegt hierover, dat de RVR de samenwerking tussen de vastgoeddiensten verder zal intensiveren. Van belang zijn samenwerking op regionaal niveau, het maken van afspraken over het aankopen en afstoten van rijksvastgoed en de samenwerking met verwante rijksorganisaties en andere overheden en vastgoedinstanties.

Vastgoedinformatie wordt toegankelijk gemaakt met een geografisch systeem, waarin de staatseigendommen en de aan- en verkoopplannen van de vastgoeddiensten staan.

Verder zal de RVR voorstellen doen over het risicodragend deelnemen in grondexploitaties en het verkopen van staatsgronden. Bij een positief vooronderzoek, zal de RVR de regie voeren over het herbestemmen van af te stoten militaire terreinen. In 2003 zal ook een geïntegreerde aan- en verkoopplanning voor 2003 ­ 2007 tot stand komen voor de deelnemende rijksdiensten.

In 2004 zal een evaluatie plaatsvinden waarover de RVR advies aan de betrokken bewindspersonen zal uitbrengen. In verband met beleidsplannen van het nieuwe kabinet kan het nodig zijn, dat het werkprogramma wordt aangepast.

Het werkprogramma is te vinden op de website van het ministerie van Financiën

www.minfin.nl/vastgoed.