Persberichten :

Nieuwe NIZW-publicatie Barometers voor lokaal jeugdbeleid

Jongeren en ouders participeren in beleid

4 februari 2003

Het afgelopen jaar hebben de opkomst van de LPF en het steeds groter wordende aantal zwevende kiezers laten zien dat de afstand tussen politiek en burger groot is. Maar niet alleen in de landelijke politiek hebben veel Nederlanders het vertrouwen verloren. Ook tussen henzelf en de lokale voorzieningen ervaren zij een diepe kloof. Gemeenten kunnen het vertrouwen van hun inwoners terugwinnen door ze te betrekken bij de ontwikkeling en uitvoering van beleid. Dit leidt bovendien tot een beleid en voorzieningenaanbod dat aansluit op de behoeften van de burgers. Maar hoe kun je in de praktijk invulling geven aan participatie? Barometers voor lokaal jeugdbeleid geeft antwoord op deze vraag. Dit boek is onlangs verschenen bij het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn / NIZW.

Verwaarloosd
'Gemeenten, maar ook instellingen hebben de burger te lang verwaarloosd. Het vertrouwen is niet van de ene op de andere dag terug. Als je burgers van jongs af aan laat ervaren dat ze invloed hebben, kun je daarin verandering brengen. Dat betekent dat je participatie niet mag afdoen als een eenmalige activiteit, het is een continu proces dat je in je beleid moet verankeren.'

Aan het woord is een van de geïnterviewden in Barometers voor lokaal jeugdbeleid. In dit boek vertellen beleidsmakers en professionals over participatietrajecten met kinderen, jongeren en hun opvoeders. Met voorbeelden uit de praktijk laten zij zien welke aanpak zij gevolgd hebben, wat succesfactoren zijn en waar knelpunten liggen. Ook jongeren en ouders komen aan het woord over hun ervaringen als participerende burger. De verhalen laten zien dat participatie gemeenten en instellingen grote mogelijkheden biedt, maar dat dit wel van alle betrokkenen de nodige inspanningen vergt.

Participatie
Participatie van burgers staat hoog op de politieke en maatschappelijke agenda. Veel gemeenten en instellingen onderschrijven het belang ervan, maar deinzen er vaak voor terug om participatie structureel aan te pakken. Barometers voor lokaal jeugdbeleid biedt de lezer aanknopingspunten om met participatie aan de slag te gaan en er een substantiële plek voor in te ruimen binnen de eigen organisatie.

Doelgroepen
Beleidsmakers bij gemeenten en managers in zorg en welzijn kunnen dit boek gebruiken om ideeën op te doen en hun eigen inzichten over participatie aan te scherpen. Het materiaal is ook te gebruiken in opleidingen.

Bestellen
Barometers voor lokaal jeugdbeleid. Jongeren en ouders als participerende burgers is geschreven door Joanka Prakken en Ingrid Ligtermoet en kost EUR 13,50. ISBN 90-5957-023-5 en E 22747. De publicaties zijn verkrijgbaar via de boekhandel of te bestellen bij NIZW Uitgeverij, Postbus 19152, 3501 DD Utrecht, telefoon (030) 230 66 07, fax (030) 230 64 91, e-mail bestel@nizw.nl.

Laatste update: 5 februari 2003