5 fe b 2003
'Situatie in afghanistan gespannen maar stabiel'

Minister Kamp (Defensie) noemt de veiligheidssituatie in Afghanistan gespannen, maar stabiel. De risico's voor de Nederlandse ISAF-militairen blijven aanzienlijk, maar zijn nog steeds verantwoord.

Dat schrijft minister Kamp in een brief aan de Tweede Kamer. Aanleiding voor de brief is een recent incident, waarbij twee 'projectielen' waren neergekomen in de buurt van de Nederlandse basis in Kabul. Het was het vijfde incident binnen enkele maanden. Kamp noemt deze incidenten 'verontrustend', maar acht de missie nog steeds verantwoord.

De minister wijst daarbij op het belang van de operatie, het 'robuuste' mandaat, de genomen beschermingsmaatregelen, de deelname van grote landen als Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk en Italië en de blijvende betrokkenheid van de Verenigde Staten.

Anti-westerse elementen
Volgens Kamp is de situatie in de Afghaanse hoofdstad Kabul en de directe omgeving relatief rustig. Wel vormen 'anti-westerse elementen' een risico voor de veiligheid van de ISAF-militairen. Het gaat daarbij echter niet om grootschalig opgezette aanvallen, schrijft Kamp.

Voorzorgsmaatregelen
Om de risico's zo klein mogelijk te maken, heeft de ISAF verschillende maatregelen genomen. Zo worden patrouilles uitgevoerd naar gebieden waarvandaan raketten worden afgevuurd. Ook krijgen de soldaten vanaf volgende week de beschikking over mortieropsporingsradars. Verder zijn er volgens Kamp voldoende voorzieningen, bijvoorbeeld bunkers, waar de militairen kunnen schuilen.

Gevolgen aanval op Irak
De Nederlandse regering ziet vooralsnog geen reden om extra veiligheidsmaatregelen te nemen vanwege een eventuele aanval op Irak. Eerder schreef Kamp aan de Tweede Kamer dat de regering de analyse van de huidige Turkse ISAF-commandant deelt dat een eventuele aanval op Irak tot extra spanningen in Afghanistan kan leiden. Zo zouden anti-westers elementen, zoals Taliban en Al-Qa'ida, een oorlog tegen Irak kunnen aangrijpen om met propaganda de Afghaanse bevolking op te hitsen. De spanningen blijven naar verwachting echter binnen de marges van het huidige risicoprofiel voor ISAF, aldus de minister.

Volgens Kamp heeft de Amerikaanse regering 'harde toezeggingen' gedaan aan zowel Nederland als Duitsland dat Amerikaanse militairen ISAF te hulp zullen komen in noodsituaties en bij een eventuele terugtrekking van ISAF. Nederland en Duitsland nemen op 10 februari gezamenlijk het ISAF-commando over van Turkije.

Bron:
5 feb 2003
Brief 'Veiligheidssituatie Afghanistan'
21 jan 2003
Brief 'ISAF en een mogelijke interventie in Irak'

Zie ook:
30 jan 2003
Kabinet zeer bezorgd over rapport wapeninspecteurs