De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
VVA. 2003/286
datum
04-02-2003

onderwerp
Blackhead problematiek kalkoenhouderij
TRC 2002/10730

bijlagen

Geachte Voorzitter,

Naar aanleiding van bovengenoemde brief van de vaste commissie voor Landbouw, Natuurbeheer en Visserij wordt u hierbij nader geïnformeerd over de ontwikkelingen ten aanzien van de blackheadproblematiek in de kalkoenhouderij. In reactie op de brief van de vaste Kamercommissie heeft een overleg plaatsgevonden tussen mijn departement en de vertegenwoordigers van de pluimveedierenartsen op 14 januari 2003. In het overleg is vastgesteld dat het van groot belang is dat er een preventief middel voor blackhead beschikbaar blijft. Hiertoe zullen de Europese Commissie en de fabrikant zich maximaal moeten inspannen om de vergunningsprocedure voor 31 maart a.s. af te ronden.

De zorgen van de kalkoenensector over de EU-procedure voor het toelatingsdossier van het diervoederadditief Nifursol voor de ziekte 'Blackhead' zijn bekend bij mij en hebben mijn volle aandacht. Vanuit mijn departement is recent wederom aan de Europese Commissie gevraagd om het Nifursol dossier te beoordelen voor 31 maart 2003. Ook de Europese Commissie is volledig doordrongen van de noodzaak dat deze beoordeling voor de genoemde datum van 31 maart 2003 dient plaats te hebben. Om deze termijn te kunnen halen is het voor de vergunninghouder van Nifursol noodzakelijk om zo spoedig mogelijk het toelatingsdossier in te dienen.

Gelet op de noodzaak om ook na 31 maart 2003 een preventief middel voor de bestrijding van 'Blackhead' beschikbaar te hebben, ga ik ervan uit dat de producent en de Europese Commissie streven naar een succesvolle afronding van de vergunningprocedures.

De staatssecretaris van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij,

ir. B.J. Odink


---