PERSBERICHT

Den Haag, 5 februari 2003

PvdA wil zeggenschap over KPN en TPG niet weggeven

Tijdens de procedurevergadering Financiën op woensdag 5 februari heeft de PvdA bij monde van woordvoerder Ferd Crone aandacht gevraagd voor het vermeende plan van de Europese Commissie om lidstaten te verplichten hun gouden aandeel in overheidsdeelnemingen op te heffen. Hierover zou door de Commissie een besluit zijn genomen.

Het voorstel van de PvdA-fractie om hierover een brief van het kabinet te vragen werd gesteund door de Kamer. De PvdA-fractie stelt het kabinet de volgende twee vragen. Is het juist dat de Europese Commissie besloten heeft dat lidstaten hun gouden aandeel in overheidsdeelnemingen moeten opheffen? Wat is het standpunt van het kabinet over dit besluit?

Daarnaast verzoekt de PvdA het kabinet naar aanleiding van het besluit van de Commissie geen onomkeerbare stappen te zetten, zonder dat de Kamer zich hierover heeft gebogen. Zeggenschap van de overheid in de betreffende bedrijven moet gewaarborgd blijven. 'De oude schoen van het gouden aandeel geven we niet weg voordat we op een andere manier zeggenschap hebben', aldus Ferd Crone.