Combinatie landbouw en zorg succesvol: project krijgt vervolg (029)

Minister Veerman bezoekt zorgboerderij 'De Asselterhof' in Swalmen

Het concept van 'zorgboerderijen' blijkt succesvol. Dat is de conclusie van een driejarige pilot 'Landbouw en Zorg'. Gedeputeerde Staten hebben nu aan Area Projecten de opdracht gegeven voor een tweejarig vervolgproject. In deze twee jaar gaat Area Projecten verdere ondersteuning bieden bij de ontwikkeling van wonen en dagbesteding op zorgboerderijen voor zorgbehoevende ouderen, mensen met psychiatrische en/of verslavingsproblematiek en mensen met een handicap. In aanwezigheid van demissionair minister Veerman van LNV, de gedeputeerden Eurlings en Wolfs en vertegenwoordigers van de LLTB én Area Projecten is vandaag op zorgboerderij 'De Asselterhof' in Swalmen dit vervolgtraject officieel van start gegaan.

De Provincie Limburg hecht groot belang aan zorgboerderijen. Dergelijke boerderijen bieden immers een scala aan arbeidsmatige dagactiviteiten voor mensen met een hulpvraag. De ervaringen met landbouw- en zorgcombinaties tot nu toe laten zien dat er kansen liggen voor zowel de landbouw als de zorg. In de afgelopen drie jaar zijn, met ondersteuning van het pilotproject 'Landbouw en Zorg' tien initiatieven gerealiseerd voor dagbesteding op agrarische bedrijven voor mensen met een hulpvraag. In de komende tijd wil de Provincie ook inzetten op de gecombineerde functie wonen op de boerderij en dagbesteding. Dit kan met name voor ouderen met een hulpvraag, die altijd op het platteland hebben gewoond, een oplossing bieden.

'De Asselterhof'
Mevrouw Dings van Zorgboerderij 'De Asselterhof' in Swalmen heeft mee aan de wieg gestaan van het concept van zorgboerderijen in Nederland. 'De Asselterhof' is een melkveebedrijf, met daarnaast vleesvee en natuurbeheer. De 'hulpboeren' helpen bij het voeren en verzorgen van vee, het vegen van de stallen en het tuinieren. 'De Asselterhof' is een monumentale boerderij. Naast de arbeidsmatige dagbesteding aan negen personen biedt 'De Asselterhof' ook paardrijles aan. Met een investeringssubsidie van de Provincie is een manegebuitenbak aangelegd.

Financiering vervolgproject
De Provincie Limburg heeft voor het vervolgproject 'Landbouw en Zorg' financiële middelen ( 60.106,-) gereserveerd uit budgetten van zowel zorg als agrarisch natuurbeheer (Limburg Landgoed). Daarnaast zal aanspraak worden gemaakt op Europese gelden voor Plattelands-ontwikkeling ( 20.036,-). Ook de LLTB ( 20.000,-) en de ondernemers ( 19.897,-) dragen bij aan het project . De Provincie Limburg is in prinicipe bereid om, naast voornoemde middelen, ook investeringsaanvragen voor individuele initiatieven voor zorgboerderijen apart te willen beoordelen en mogelijk te honoreren.

Adolescenten
Tegelijk met de start van het vervolgproject 'Landbouw en Zorg' heeft de Provincie Limburg bij minister Veerman aandacht gevraagd voor het project 'Adolescenten op de boerderij'. Doel van dit project is om jongeren die niet het gangbare onderwijstraject hebben doorlopen door middel van een leerwerktraject bij een agrarisch bedrijf alsnog door te laten stromen naar een vervolgopleiding of werk. Een dergelijk leerwerktraject kan ook onderdeel zijn van een
jeugdhulpverleningtraject. Het ministerie van VWS volgt al met veel interesse het project in Limburg.
5-2-2003 15:59