Landelijke bezuinigingen grootste bedreiging limburgse natuur (032)

Prestatieovereenkomst inrichting Landelijk Gebied

De bezuinigingen op grondverwerving voor natuur en op het budget om binnen landinrichting nieuwe projecten in uitvoering te kunnen nemen zijn het meest bedreigend voor de ontwikkeling van de Limburgse Natuur. Deze woorden sprak gedeputeerde Odile Wolfs maandag jl. tijdens de ondertekening van een Prestatieovereenkomst 2003 met de Dienst Landelijk Gebied (DLG) in Roermond. Deze overeenkomst heeft betrekking op de inrichting van het landelijk gebied voor het komende jaar.

Mevrouw Wolfs wees erop dat de kortingen stagnerend werken op de uitvoering van projecten en dat het draagvlak bij de partijen in het veld wordt aangetast. Tijdens de kabinetsformatie wil ik pleiten voor veel meer aandacht voor het platteland. Mijn inzet is het vasthouden aan eerder overeengekomen doelen, voldoende middelen en instrumenten. Tot slot gaf de gedeputeerde aan dat de geloofwaardigheid van de overheid in het geding is. Het is van het grootste belang dat de met de streek gemaakte afspraken en gewekte verwachtingen worden nagekomen.

Prestatieovereenkomst 2003
De Prestatieafspraak heeft betrekking op natuurbeheer en soortenbeleid, grondaankoop voor de Ecologische Hoofdstructuur, Landinrichtingsprojecten en kavelruil, landinrichting, natuurontwikkeling, aanleg van bos, de reconstructie Noord- en Midden-Limburg, plattelandsontwikkeling Heuvelland, erosie en wateroverlast. De Prestatieovereenkomst 2003 van de Provincie met de DLG is een zakelijke en afrekenbare overeenkomst met de DLG. Voor de uitvoering van deze overeenkomst zijn bij de DLG, 10 extra mensen met financiële steun van de Provincie aangesteld. Zij verwerken de beschikbare budgetten die grotendeels afkomstig zijn van het ministerie van Landbouw Natuur en Visserij (LNV). In totaal gaat het om een investering van ca 25 miljoen voor aankoop, inrichting en beheer van het landelijk gebied.

De prestaties voor Landinrichting hebben o.a. betrekking op het afronden van de ruilverkavelingen Land van Thorn, Melderslo en Mergelland-West. In de gebieden Mergelland-Oost, Centraal Plateau, Ransdalerveld en De Graven wordt gewerkt aan beekherstel en de aanleg van buffers. Het project Peelvenen realiseert de inrichting van het natuurgebied t'Molentje en de kavelruil Schepersberg Peelke. De provinciale doelstelling van het aanleggen van 80 ha bos in de buurt van stedelijke gebieden en een nieuwe uitzetlocatie voor de Hamster maken eveneens deel uit van de afspraken.
5-2-2003 16:00