Velsen, 5 februari 2003

Brief aan minister De Geus: College bezorgd over mogelijk verdwijnen ambulance-standplaats Velsen

Het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Velsen heeft in een brief aan minister De Geus van Volksgezondheid, Welzijn en Sport grote zorgen geuit over de mogelijke opheffing van de standplaats voor ambulances in Velsen.

Mocht de ambulance-standplaats Velsen vervallen, dan zou de gemeente aangewezen zijn op de standplaats in Haarlem en een nieuwe post in Castricum.

Volgens het College zou een dergelijk besluit ertoe leiden dat ambulances een deel van IJmuiden en Velsen niet langer binnen de gestelde norm van 15 minuten kunnen bereiken. "Wij vinden dit vooral vanuit het oogpunt van hulpverlening niet aanvaardbaar."

De brief die vandaag is gestuurd aan minister De Geus is hieronder toegevoegd.

---

Onderwerp: Bedreiging ambulancestandplaats in Velsen

Geachte heer De Geus ,

Samenvatting

Met grote zorg hebben wij kennis genomen van de suggestie van het RIVM om de ambulancestandplaats in Velsen op te heffen en daarmee de bereikbaarheid in Kennemerland te verslechteren als `ongewenst neveneffect' van de uitwerking van de doelstelling om bij (voorshands) gelijkblijvende kosten de landelijke dekking te verbeteren. Wij vragen uw aandacht voor de argumenten, waarmee wij het belang van handhaving van de standplaats in Velsen aantonen en wij waarschuwen u op voorhand voor een situatie waarin `de operatie is geslaagd, maar de patiënt is overleden'. Wij vragen u daarom met klem om op grond van de regionale omstandigheden de ambulancestandplaats in Velsen wel te fixeren en op dit punt het tweede scenario uit het RIVM-rapport bij te doen stellen. Wij zullen anders ernstig bezwaar maken tegen uitvoering van dit voornemen, die ertoe zal leiden dat een deel van IJmuiden en Velsen niet langer binnen de gestelde norm van 15 minuten zal kunnen worden bereikt. Wij vinden deze consequentie in het licht van de bestaande wetgeving, maar vooral vanuit het oogpunt van hulpverlening niet aanvaardbaar.

Inleiding

U heeft bij brief van 17 januari 2003 het RIVM-rapport "Ambulances binnen bereik" naar buiten gebracht en daarbij aangegeven dat u een voorkeur heeft voor scenario 2 uit het rapport. Dit scenario gaat uit van het niet fixeren en in aanmerking doen komen voor herallocatie van 50 ambulancestandplaatsen. In Kennemerland dreigt de standplaats Velsen te verdwijnen en vervolgens zal deze gemeente aangewezen zijn op standplaatsen in Haarlem (bestaand) en in Castricum (nieuw).

Argumentatie

1. Zoals wij meermalen aan uw ambtsvoorgangers kenbaar hebben gemaakt heeft de sluiting van het Zeeweg Ziekenhuis in IJmuiden tot gevolg gehad dat inwoners en bezoekers van onze gemeente voor spoedeisende hulp aangewezen zijn geraakt op ziekenhuizen op afstand, met name Haarlem-Zuid en Beverwijk. Hoewel wij dit nooit als afdoende hebben aanvaard, hebben partijen dit naar ons toe steeds verdedigd met het argument dat de hulpverlening al in de ambulance een aanvang neemt, zodat de rijtijd naar het ziekenhuis minder relevant zou zijn. Het zo snel mogelijk aanwezig kunnen zijn van een ambulance op de plek van het slachtoffer is bij het volgen van deze redenatie wel letterlijk van levensbelang voor ongevalsslachtoffers.

2. Velsen is een sterk vergrijzende gemeente hetgeen een veelvuldiger beroep op ambulancehulpverlening mee zal brengen wanneer de huisarts niet in staat is om de vereiste hulp te bieden. Hartfalen en valongelukken in de thuissituatie zijn hiervan voorbeelden.

3. Velsen is een gemeente met veel werkgelegenheid in de zware industrie, industriële bedrijvigheid en havenaktiviteiten. Deze werkgelegenheid levert extra risico's op voor bedrijfsongevallen, waar per definitie snelle hulpverlening geboden is.

4. Velsen ligt op een knooppunt van transportwegen over water (sluizen en Noordzeekanaal), over de weg (Velser- en Wijkertunnel), over het spoor met een als gevaarlijk erkende spoorwegtunnel en door de lucht (Schiphol). Deels worden op deze manier gevaarlijke stoffen door, over en langs de gemeente vervoerd, stoffen die gevaren kunnen opleveren voor de volksgezondheid. Bij calamiteiten is de ambulancepost een noodzakelijke schakel in de keten. In de rampenplannen wordt hiervan uitgegaan.

5. Het strandtoerisme, grote evenementen (zoals Sail, de Hiswa en Dance Valley) en de aanwezigheid van een grote jachthaven maken een paraat ambulancevervoer noodzakelijk. Van onze kant wordt financieel medewerking verleend aan beveiliging van het strand via de IJmuider Reddingbrigade, die bij ongevallen op het strand wordt ingeschakeld om slachtoffers naar de ambulance te vervoeren. Ook de reddingsboten van de KNRM zijn aangewezen op een goede aansluitende ambulancehulpverlening.

6. Velsen beschikt over passagiersterminal, waar dagelijks honderden passagiers inschepen. Deze intensieve vervoersbewegingen maken dat getalsmatig niet volstaan kan worden met het als norm hanteren van het aantal inwoners van de gemeente, omdat deze norm meestal wordt overschreden.

Ter afsluiting

De ambulancestandplaats Velsen is optimaal gelegen aan de uitvalswegen, aan de rand van de bebouwing en nabij de brandweerkazerne. Dit betekent dat de ambulances, snel en niet belemmerd door andere verkeersstromen, uit kunnen rijden. Een parate ambulancepost vormt een essentieel onderdeel van de rampenplannen en de bijzondere situatie in Velsen brengt mee dat de ambulancepost noodzakelijk is. Wij verzoeken u daarom met klem om uw voorlopige beslissing te herzien en niet onverkort vast te houden aan scenario 2 uit het RIVM rapport, maar in overleg met de belanghebbende partijen tot maatwerk te komen, waarbij de ambulancepost in Velsen zal worden toegevoegd aan de lijst van 145 gefixeerde standplaatsen.

Een afschrift van deze brief hebben wij doen toekomen aan Gedeputeerde Staten van Noord-Holland, aan de Hulpverleningsdienst Kennemerland en aan het RIVM.

Hoogachtend,
Burgemeester en wethouders van Velsen De secretaris, de burgemeester,