GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 5 februari 2003 18:48
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Powell toont overtuigend nut verdere wapeninspecties aan

( 5 februari 2003)

De presentatie van de Amerikaanse minister Powell in de VN veiligheidsraad laat overtuigend zien hoe belangrijk het werk van de wapeninspecteurs in Irak is. Het werk van de wapeninspecteurs moet dan ook krachtig worden voortgezet. Zij verdienen daarvoor meer tijd. Irak moet daaraan beter meewerken.

Powell refereert in zijn presentatie veelvuldig aan informatie die de inspecteurs hebben aangeleverd. Dat bewijst het belang van de wapeninspecties.

Veel informatie die Powell presenteert, is niet nieuw. De nieuwe informatie die hij wel aanlevert, moet verder worden onderzocht en gecontroleerd. Hans Blix laat weten dat hij niet is overtuigd van de waarde van het bewijsmateriaal van minister Powell. Ook de banden tussen Irak en Al-Qaeda zijn niet overtuigend aangetoond. Dat stellen bijvoorbeeld ook de Britse geheime dienst en de Britse minister Straw.

De gebrekkige medewerking van Irak was al bekend. Juist daarom hebben de wapeninspecteurs meer tijd nodig. Irak moet daarbij beter meewerken dan nu gebeurt.

Het probleem van de aanwezigheid van massavernietingswapens los je niet op met een oorlog. Een oorlog leidt juist tot het gebruik van die wapens, niet tot een vernietiging. Bovendien heeft een oorlog dramatische humanitaire gevolgen, zo bleek deze week nog uit rapporten van de Verenigde Naties. Wapens dienen vernietigd te worden. Dat is bij uitstek een taak voor de inspecteurs.

De presentatie van Powell laat dus op een overtuigende manier zien dat een oorlog niet het goede antwoord is op de problemen in Irak. Die oplossing schuilt in een krachtige voortzetting van de wapeninspecties. Niet de duur maar de effectiviteit van die inspecties dient centraal te staan. De VN, de VS en Engeland moeten het werk van de inspecteurs beter ondersteunen.

Farah Karimi


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -