ABVAKABO FNV

ABVAKABO FNV vraagt 2,5% voor gemeenteambtenaren

De onderhandelingen over een nieuwe CAO voor de ambtenaren bij de gemeenten zijn vandaag gestart. Bonden en werkgevers hebben hun inzet uitgewisseld. ABVAKABO FNV wil een loonstijging van 2,5% per jaar realiseren. 'Ongeruste werknemers bellen ons over hun negatieve loonstrookje van januari. We willen dus echt die 2,5% salarisverhoging voor ze binnenhalen', aldus Peter Werkman, onderhandelaar van ABVAKABO FNV.

De bond met 60.000 leden onder de gemeenteambtenaren heeft geen uitgebreide wensenlijst. Slechte economische vooruitzichten noodzaken tot een zuinige eis over het loon en het aantal CAO-onderwerpen. 'De mensen hebben nu vooral behoefte aan rechtszekerheid, dus we willen een kwalitatief goede en sterke CAO afspreken', aldus Werkman. Gezien de verslechteringen die de werkgevers vandaag hebben voorgesteld, zal dat nog enige moeite kosten. ABVAKABO FNV verzet zich echter tegen het uitkleden van de gemeente CAO. 'Dat kan op dit moment echt niet aan de orde zijn'.

Andere punten voor het overleg zijn uitvoering van afspraken over arbonormen en het aantrekkelijker maken van de medezeggenschap. In de gemeentelijke sector spelen ondernemingsraden een belangrijke rol. Werkman: 'Daar moeten mensen dan wel goed tijd en aandacht aan kunnen geven'. Bovendien wil ABVAKABO FNV goede en controleerbare afspraken maken over gesubsidieerde arbeid. Volgens het Najaarsakkoord moet daar in de sector een convenant over worden afgesproken. De gemeenten spelen hierin een belangrijke rol.

De komende weken onderhandelen bonden en werkgevers verder over de CAO, die per 1 april 2003 in werking moet treden.

Meer informatie:
Peter Werkman landelijk bestuurder (06) 53579318 Annemarie Vonk voorlichter (06) 53362330


05 feb 03 18:05