Gemeente Alkmaar


Schoolbesturen en gemeentebestuur werken aan Masterplan voor huisvesting Voortgezet Onderwijs

Alkmaar, 5 februari 2003

Als het aan de gemeente en de schoolbesturen ligt is in 2008 de huisvesting van scholen sterk verbeterd, is gesaneerd in het gebouwenbestand en zijn de scholen beter verspreid over de stad. Ook zal de levensvatbaarheid van de onderwijsinstellingen sterk zijn verbeterd. Dat zijn de doelstellingen van het Masterplan Voortgezet Onderwijs. Ingrijpen in de huisvesting van Alkmaarse onderwijsinstellingen is nodig omdat sommige panden dringend toe zijn aan vernieuwing. Maar ook de wisselende leerlingenaantallen op scholen dwingen het gemeentebestuur en de schoolbesturen na te denken over adequate huisvesting.

Het masterplan is een startdocument waarin uitgangspunten staan en vragen zijn geformuleerd die er toe moeten leiden dat de huisvestingsdoelstellingen worden gehaald. Zo zal gezamenlijk bepaald moeten worden wat het gewenste voorzieningenaanbod op de middellange termijn is. Daarbij moet nadrukkelijk worden gelet op demografische ontwikkelingen en de groei/afname van leerlingenaantallen de komende jaren. Ook zal gekeken moeten worden wat er gebeurt met de opbrengsten van de onderwijsgebouwen die worden afgestoten. En de truc is te investeren in goede huisvesting die voldoet aan de onderwijskundige eisen en die rekening houdt met een toekomstige ontwikkelingen. Leegstand moet worden voorkomen, evenals `overbevolkte' scholen.

Concrete projecten
Er is een aantal projecten gedefinieerd die er concreet toe moeten bijdragen dat de huisvesting van scholen in Alkmaar wordt verbeterd. Niet alles kan tegelijk, daarom moeten prioriteiten worden gesteld. De voorgesteld keuzes worden beoordeeld op basis van de maatschappelijke gewenstheid; of de bestaande of toekomstige locatiekeuze al dan niet direct uitvoerbaar is, en; of het project bouwkundig en onderwijskundig gewenst en direct uitvoerbaar is.

Het gaat om onder meer de volgende projecten:

De komst van twee interzuillaire centra in Alkmaar. Een centrum in Alkmaar Noord en een centrum in Alkmaar Zuid (de huidige locatie van het Petrus Canisius College aan de Vondelstraat). Als plek voor het facilitair centrum in Zuid wordt geopteerd voor het braakliggende terrein aan de Sperwerstraat.

* Het AVO/VWO deel van het Jan van Scorel College komt mogelijk mogelijk samen met welzijnsaccommodatie in het gebouw aan de Arbuastraat.

* Adequate huisvesting van de leerlingen van de ISK-afdeling en de leerlingen van het CONVOA (tijdelijk gehuisvest in de Koornlaan 23).

* Een adequate huisvesting van het OPDC (Orthopedagogisch en Didactisch Centrum). Dit centrum kwam er in plaats van het Speciaal Voortgezet Onderwijs aan kinderen met leer- en opvoedingsmoelijkheden, het vroegere LOM van de "De Windroos".
* Voor het PCC aanpassen van de huidige locaties Blekerskade 11 en Fabritiusstraat 1 en het uitbreiden voor het AVO/VWO onderwijs.
* Aanpassing van het schoolgebouw van het Willem Blaeu (in verband met de brede instroom van leerlingen en het LOOT onderwijs).

Financiering en besluitvorming
De gemeente moet een meerjarenfinanciering vaststellen. Jaarlijks wordt bekeken hoe de meerjarenplannen in de actuele begrotingscyclus kunnen worden opgenomen. Naast de verkoop van panden en de inzet van gemeentelijke middelen wordt ook gekeken of bijdragen mogelijk zijn vanuit het Ministerie van OCW, financiers vanuit een PPS constructie (=Publiek Private Samenwerking), brancheorganisaties en het bedrijfsleven en financiering vanuit het GSB-beleid. Naar verwachting zal het Masterplan in juni van dit jaar worden vastgesteld door de gemeenteraad.