PERSBERICHT

Nummer: 028
Datum: 05-02-03

Provincie staat bestrijding vos toe
ter bescherming van weidevogels

Het college van gedeputeerde staten van de provincie Fryslân heeft gisteren besloten bestrijding van vossen ter bescherming van flora en fauna op twee manieren mogelijk te maken. Door een zogenaamde 'aanwijzing' om de soort te beperken en een ontheffing om onder meer 's nachts de vos te bestrijden.

Sinds eind december 2002 bestaat de wettelijke mogelijkheid een aanwijzing voor de vos te doen. De provincie wil hiervan gebruik maken. Onder voorwaarden wordt hierdoor de bestrijding van de vos overdag toegestaan. De aanwijzing geldt voor een jaar, omdat naar verwachting binnen die periode een landelijke vrijstelling voor bestrijding van de vos zal zijn gerealiseerd. In aanvulling op de aanwijzing is besloten tot de mogelijkheid tot ontheffing voor twee jaar, voor verdergaande maatregelen zoals bestrijding 's nachts met behulp van kunstlicht.

Gedeputeerde staten hebben besloten tot deze maatregelen, omdat reguliere bejaging van de vos niet meer mogelijk sinds het in werking treden van de Flora- en faunawet. Hierdoor zullen de verspreiding en aantallen van de vos groter worden en hiervan zullen weidevogels, andere 'bodembroeders' en kolonievogels een negatieve invloed ondervinden.

Beleid ter bescherming en bevordering van de weidevogels is een van de speerpunten van het provinciaal beleid. De provincie gaat bij de afweging tussen de bescherming van vossen en de bescherming van weidevogels er van uit dat de vossenpopulatie groeiende is. De weidevogels daarentegen bevinden zich in een neergaande spiraal en de instandhouding van een aantal soorten is in het geding. Voor de bescherming van deze soorten heeft de provincie Fryslân een internationale verantwoordelijkheid. Het college van gedeputeerde staten ziet zich daardoor genoodzaakt de bestrijding van vossen mogelijk te maken. De provincie zal de vossenstand in de gaten houden, zodat bij een ongunstig verloop daarop kan worden ingespeeld.


---- --